Waar komt dat vandaan?

Onze recensie

Nog maar net recenseerde ik Waar dient het voor (José Maria Vieria Mendes & Madalena Matoso, https://www.lees-wijzer.be/boeken/waar-dient-het-voor/) en hier heb ik Waar komt dat vandaan voor me liggen! Vragen die je zo uit de mond van een kleuter hoort, en die helpen om de wereld beter te begrijpen.

Auteur Anne-Sophie Baumann en illustrator Claire Garralon brengen 25 dagdagelijkse producten terug tot hun oorsprong. Telkens vind je op de linkerbladzijde een grote en in zijn eenvoud aantrekkelijke illustratie van het dagdagelijks product (zoals: het ei). Op de rechterbladzijde vind je een even kleurrijke en sprekende weergave van de oorsprong (zoals: de kip), met een korte toelichting (ik hoef vast niet uit te leggen hoe het zit met dat ei en die kip, of wacht…).

Zoals uit mijn kip-ei-voorbeeld blijkt, start het boek met rechttoe-rechtaan gevallen. Naarmate je verder bladert, kom je gelijk wat meer complexe product-oorsprong relaties tegen (bloem-tarwe, olie-pitjes, vork-rotsen). De toelichting blijft verrassend eenvoudig en toch leerrijk, ondersteund door de illustraties. Uitstekend om de lastigere vragen van je nieuwsgierige kleuters te lijf te gaan.

Met de laatste pagina van het boek kun je die weetgrage kleutertjes meteen ook uitdagen om een stapje verder te denken, en te overwegen hoe de besproken producten (bloem, tomatensaus, olie) ook zelf weer complexere gehelen (pizza) kunnen worden.

Mooi werk!

Eline Zenner

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur