LEES-Wijzer

Lezen is een daad van wijsheid

Lees-wijzer richt zich tot jonge lezers én tot de volwassenen die hen met literatuur in contact brengen. De site is een wegwijzer naar kwaliteitsvolle kinder- en jeugdboeken die boeiend zijn voor jong en oud en de lezer wijzer maken.  

Focus

De focus van Lees-wijzer ligt op boeken met diepgang die zowel ontspanning bieden als de verbeelding prikkelen, emoties verrijken, gevoel voor schoonheid bijbrengen en helpen bij de persoonlijke zoektocht naar identiteit en levenswijsheid. Boeken met de sterkste combinatie van literaire en spirituele kwaliteiten krijgen het meeste aandacht. Onder de recensie vind je soms nog interessante weetjes over de auteur en zijn of haar werk, suggesties om verder te lezen of doe-opdrachten om met het boek aan de slag te gaan.

Hoe duik je in de recensies?

Met een eenvoudige klik kan je zoeken op leeftijd, auteur, titel, thema of trefwoord. Je kunt ook zelf de titel, de naam of het trefwoord invullen in de zoekbalk. Op de startpagina wordt elke maand een boek in de kijker geplaatst. Daaronder krijg je meteen een kijk op de nieuwste recensies. Zo blijf je up to date.

Het ontstaan van Lees-wijzer

Lees-wijzer werd in 2010 als een SPES project opgestart door prof. Rita Ghesquiere. Zij doceerde het vak kinder- en jeugdliteratuur aan de KU Leuven en genoot internationale faam voor haar inzet op het domein van de jeugdliteratuur.  Sinds haar plotse overlijden op 12 maart 2018, wordt Lees-wijzer verder gezet door een vernieuwd team van recensenten onder leiding van prof.em. Jan Van Coillie. Het na haar dood opgerichte Fonds Rita Ghesquiere ondersteunt de site (www.fondsritaghesquiere.be).

Lees-wijzer en SPES

SPES-forum vzw is een lokale en internationale organisatie die inzet op meer zingeving en spiritualiteit in het maatschappelijk leven (www.spes-forum.be en www.eurospes.org). SPES betekent hoop, maar is tegelijk een acroniem voor SPiritualiteit in Economie en Samenleving. Door lezen te verbinden met verwondering, zingeving en spirituele groei realiseert het project Lees-wijzer op een originele manier de missie van SPES onder jongeren.

Thema's

Leeftijd

Auteur