Er zijn zo ontzettend veel redenen om wild te zijn van dit boek.
Een: iedereen voorlezer! Je hoeft geen stemmetjes te kunnen nabootsen, je hoeft geen diploma te hebben in gesprekken voeren met kleuters, je hoeft zelfs niet te weten waar een verfborstel voor dient. Dit boek helpt je op weg: het geeft je de vragen (niet de antwoorden!), de kleuren en het vertelplezier. De eerste pagina omslaan is alles wat er van jou wordt verwacht: de rest gebeurt vanzelf.
Twee: iedereen taalfilosoof! Dit is een boek dat iets durft verwachten van zijn toehoorder. Het gooit de complexe relatie tussen taal en werkelijkheid, tussen bestaan en benoemen, richting ontvanger. Het laat ons inzien dat taal en woorden best handig zijn om objecten rondom ons te benoemen, maar laat ons ook omarmen dat die taal en woorden ook wel absurd inconsistent plegen te zijn. Dat mag en dat kan, leren we samen. Het voordeel is dat het meteen ook betekent dat er vragen mogen bestaan waar we geen antwoord op hebben. Meer dan genoeg zulke vragen in dit meesterwerk.
Drie: iedereen blij! De illustraties van Madalena Matoso zijn kleurrijk, grotesk, modern en tijdloos. Het enthousiasme straalt van elk gezichtje dat je onderweg tegenkomt en het enthousiasme spat van de pagina’s.
Prachtwerk. Voor alle leeftijden!
Eline Zenner
Weetje
Deze tekst ontstond naar aanleiding van een conferentie met de titel ‘Waarvoor dient cultuur?’, deel van de programmatie van Theater Luis de Camões/LU.CA/Lissabon (Cyclus ‘De kinderen, een theater en een stad’) in januari 2019.