Rosie [loves] Jack

Onze recensie

Rosie houdt van Jack. Dat is niet alleen de titel van dit verhaal, maar ook een onomstotelijk feit. Toch voor Rosie. Zij is een meisje van 16 dat verliefd is op een jongen, en wat nog mooier is, hij houdt ook van haar. Allemaal heel normaal toch, moet je daar een verhaal over schrijven? Toch wel. Want Rosie en Jack zijn een beetje anders. Rosie heeft het syndroom van Down en Jack heeft gedragsproblemen. Ze hebben elkaar leren kennen in Henley College, waar ze naar school gaan. Maar Jack raakt van streek en wordt weggestuurd naar Brighton, waardoor Rosie en Jack van elkaar worden gescheiden. Rosie is ontroostbaar en ontdekt dat haar ouders kaartjes van Jack achterhouden. Dan is het voor haar duidelijk, ze moet en zal naar Jack toe gaan. Maar dan moet ze wel helemaal alleen tot in Brighton reizen, en dat is niet zo simpel. Gelukkig heeft ze haar vriendin Lou, die via haar computer de hele reisweg heeft uitgestippeld. Stiekem gaat Rosie van huis weg en op weg naar Jack. Maar dan begint het hevig te sneeuwen en worden zowat alle metro’s en treinen afgelast. Rosie ziet haar goed uitgestippeld plan in het water vallen. Wat nu?

Wat kan liefde mooi zijn, Rosie en Jack hebben elkaar helemaal gevonden: ‘We hebben ons nodig. Ik stop jouw boos, Jack. En jij maakt mij sterk. Jij maakt mij Rosie.’ Dat is zowat de meest pure definitie van liefde die er is: er voor elkaar zijn en elkaar beter maken. Maar omdat Jack wordt weggestuurd vinden Rosie’s ouders het beter dat ze elkaar niet meer zien. Rosie heeft het gevoel dat niemand hen begrijpt of beseft waarom Jack zo belangrijk voor haar is. Dus staat ze er alleen voor. Als meisje met het syndroom van Down is het een hele opgave om alleen van Henley-on-Thames naar Brighton te reizen. Maar Rosie wil heel graag bewijzen wat ze kan en hoe zelfstandig ze is, en dit is daarvoor de uitgelezen gelegenheid. Rosie’s intenties zijn zo zuiver als wat, ze wil bij Jack zijn en hem helpen. Op haar zoektocht richting Brighton komt Rosie met veel mensen in contact en zal ze helaas ook ondervinden dat niet iedereen eerlijk, lief en vriendelijk is. Het wordt een bij momenten spannende  maar toch mooie coming-of-age-tocht, waarin Rosie in heel verschillende situaties terecht komt en haar best doet om haar mannetje te staan. Je gaat als lezer sowieso met haar meeleven en haar zitten coachen tot in Brighton, wedden?

Barbara Artoos

 

Doe-opdracht voor jonge boeken- en kaartlezers

Henley– on – Thames bestaat echt. Probeer zelf eens een route tot Brighton uit te stippelen (je vindt alle nodige info daarvoor ongetwijfeld online). Pak dan het boek erbij en zie hoe optie na optie wegvalt. Kan jij nog een route vinden om in Brighton te geraken?

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur