Kleuren, kleuren, overal kleuren

Onze recensie

De kans dat je deze auteur al ergens bent tegengekomen, is best groot. Ze schreef immers eerder al de oerklassieker De Gruffalo, en vorig jaar bracht ze het prachtige prentenboek Wie heeft er één jonkie meer? uit. Dit nieuwe boek van Julia Donaldson heeft weer een heel andere uitstraling, met dank aan nieuwe meesterwerken van illustrator Sharon King-Chai, maar overtuigt ook nu vanaf de eerste pagina.

Op die eerste pagina zie je echte kinderhandjes, wat blaadjes die recht van de boom gevallen lijken, gekleurd papier, potloden, penselen, een pallet waterverf, en … een schetsboekje! Blij als een kind was ik toen bleek dat ik dat schetsboekje kon openmaken. En daar: een spatje verf. Blauwe verf. Het spatje werd algauw een blauwe boomkikker, uitgesneden tussen twee bladzijden in. En ach, waarom één boomkikker als je fantasie er ook twee kan verzinnen, of zelfs zeventien?

Een groen spatje verf trekt weer je aandacht en voert je naar de volgende pagina. Daar wachten nieuwe, kleurrijke verrassingen. Zo wandelen we door de kleuren op het verfpallet heen, tussen zwanen en luchtballonnen, bergen en vuur. Wat schittert dit boek van de kleur en de schoonheid! Wat een droombeelden, wat een rijkdom. Aan het einde van al die pracht kom je weer de realiteit binnen, zie je de oorsprong van die bladzijden vol kunst. Een klein doosje met verf. En een oproep.

“Wat schilder jij vandaag?”

Dit boek kan zeker dienen om kleuren bij te brengen aan jonge lezertjes. Net zo goed kan het lezers van alle leeftijden tot creatieve exploten brengen. Haal die schildersezel maar van stal!

Kleine tip: misschien wel nog wat opletten voor nog kwetsbare kinderhandjes bij de fijnere pagina’s.

Eline Zenner

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur