Het Zomerhuis

Het Zomerhuis

Onze recensie

Het Zomerhuis is een vreemd familieverhaal. Vreemd en toch ook weer vertrouwd. Ooit waren Lila Harrison en Robert Thomas getrouwd. Ze kregen drie dochters – Emma, Quinn en Mattie – en de zomers brachten ze door in een fantastisch vakantiehuis. Maar Lila en Robert gingen uit elkaar. Ze begonnen elk een nieuw gezin. Lila kreeg met Adam een zoon Ray; Robert en Evie een dochter Sasha. Beide families delen nog altijd hetzelfde zomerhuis.

Maar ze leven sinds de scheiding in onmin met elkaar. Ze mijden elk contact. Ray Riggs en Sasha Thomas delen dan wel dezelfde kamer in het zomerhuis, ze hebben elkaar nog nooit echt ontmoet. Afwisselend door hun ogen kijken we naar de gebeurtenissen. Bij het begin van het verhaal zijn Ray en Sasha net zeventien. Het wordt een bijzondere zomer. Een zomer waarin Ray en Sasha eenzelfde baantje delen, een zomer waarin het geluk Emma toelacht, waarin Mattie een geheim ontdekt dat haar vertrouwen in de toekomst op de helling zet, en waarin Quinn er voor zorgt dat beide families eindelijk samen komen.

Maar wat een gelukkig familiemoment zou worden krijgt een dramatische wending. Voor niemand zal de toekomst ooit nog hetzelfde zijn. Ann Brashares zet een levendig en bij momenten heel herkenbaar familieportret neer, getekend door echtscheiding, conflicten, botsende levensstijlen, de macht van het geld en van gezag, geheimen …

De personages worden minutieus geportretteerd in vlotte scènes en dialogen. Als lezer reist je heen en weer tussen de twee families, volg je Ray en Sacha en hun oudere halfzussen tijdens de drukke vakantiebezigheden. De auteur heeft vooral aandacht voor de binnenwereld van de personages, hun geheime gedachten en gevoelens, hun toekomstdromen en zorgen. Qua opbouw herinnert het boek aan de klassieke tragedie. Ongemerkt voert de schrijfster je mee naar de onverwachte ontknoping. Maar kan er uit een tragisch gebeuren ook iets moois ontstaan?

Ann Brashares heeft me verrast. Het Zomerhuis heeft veel kwaliteiten. Het is spannend, herkenbaar, gevoelig, soms een tikkeltje romantisch. Je hoeft echt niet te wachten op de zomer om dit boek te lezen !

Rita Ghesquiere

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur