De boomhut

de boomhut

Onze recensie

Een witte ijsbeer komt bij een boom met een hut midden op zee. Even later komt ook een bruine beer aangevaren. Ze vinden het leuk om er samen te wonen. Op een dag komen andere dieren aangewaaid: roze flamingo’s, een neushoorn, twee pandaberen, een nijlpaard. Ze blijven een tijdje in en om de boom hangen en genieten samen met de bewoners van de wisselende seizoenen, de prille lente, de warme zomer, de herfst.

Op een dag zijn de twee beren weer alleen in hun boomhut. Het is winter: sneeuwvlokken dwarrelen naar beneden. Even later kijken ze samen in de donkere nacht naar de volle maan. Elke prent vormt een aparte wereld. Soms overheersen stilte en rust, dan weer drukte en vrolijke chaos.

De kunstenaars halen de dieren uit hun vertrouwde biotoop om ze een plaats te geven in hun kleurige fantasiewereld. Soms gedragen ze zich echt als mensen. Ze lezen een boek, eten uit een bordje en instaleren een lamp. Kleuren spelen een belangrijke rol. Elke tafereel baadt in een eigen coloriet. De zee en de hemel zijn blauw als de beren bij de boom aankomen. Bij het bezoek van de flamingo’s kleurt de wereld roze. Tijdens de zomer lijkt de wereld knalgeel, in de winter ziet alles grijs.

De boomhut is een boek zonder woorden dat de verbeelding prikkelt. De boom met zijn hut vormt voor de beren het middelpunt van hun bestaan. Het is een veilige plek voor henzelf maar ook een open huis voor anderen. Het boek nodigt uit om samen na te denken over vriendschap en ontmoeting, over feestrumoer en stilte. Rita Ghesquiere

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur