Chicago

Onze recensie

Dit is een waargebeurd verhaal. Rowan is een meisje uit Afghanistan. Wanneer zij en haar vriendin Zohal op weg zijn naar school, worden ze aangevallen door een van de talibanstrijders die niet willen dat meisjes naar school gaan en wordt Zohal voor het leven verminkt door een zuuraanval. Door dit voorval vluchten Rowan haar zusje en moeder naar België. Ze komen in Antwerpen Linkeroever terecht en huren in de Chicagoblok een appartement. Rowan leert daar nieuwe maar ook foute vrienden kennen, en die hangen vaak rond in een parkje in de buurt, ze vullen hun dagen met drank, drugs, seks, afpersing en diefstal. Rowan wordt een echte rebellerende tiener.

Als haar vader langskomt bij zijn gezin (al gebeurt dat niet zo veel) is het om haar moeder ervan langs te geven omdat ze Rowan veel te vrij en te veel toe laat. Ook slaat hij Rowan en haar moeder. Op een dag ranselt hij Rowan zo erg af dat ze besluit thuis weg te gaan en bij een vriendin in te trekken. Rowan denkt ook daar nog veel aan Zohal. Ze voelt zich nog altijd schuldig over het feit dat ze haar vriendin achterliet. Op een dag staat ze plots oog in oog met de dader die Zohal verminkte en dat in een land en stad waar ze zich veilig had moeten voelen….

Dirk Bracke was meer dan 25 jaar een van Vlaanderens populairste jeugdauteurs. Hij overleed in 2021. Chicago was zijn laatste boek, dat nu postuum verschijnt. Het is een spannend verhaal waar je stil van wordt. Het is ook waargebeurd, het werd hem verteld door een Afghaans meisje, die hij een andere naam gaf, omdat ze anoniem wilde blijven. Brackes schrijfstijl is levendig en plastisch, waardoor je zo sterk in het verhaal gezogen wordt dat het lijkt alsof je er zelf bij bent. De taal is soms ook ruw en heftig en seks en geweld worden niet geschuwd, wat het realistische karakter van het boek nog versterkt.

Chicago is omwille van de actuele thematiek en de meeslepende stijl een aanrader voor jongeren vanaf 14.

Magela Thielemans

 

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur