Als ik er niet meer ben

Onze recensie

Douglas Mc Morrow is een jongen van 16 jaar die met zijn drankverslaafde vader en zijn opa op de schotse hooglanden woont. Douglas verloor zijn moeder op negenjarige leeftijd, zijn vader raakte daardoor aan de drank. Ze leiden samen een ongelukkig en vereenzaamd leven. De enige aan wie hij zich kan optrekken is zijn opa, die hem ook een deel levenservaring heeft bijgebracht.  Als die plotseling ook sterft, verslechtert de relatie tussen Douglas en zijn vader.

1914. Groot-Brittannië voert oorlog tegen Duitsland. Op een dag ontmoet Douglas een jongen uit het dorp Lachlan Grey die hem overtuigt om samen in het leger te gaan, dit is de kans voor Douglas om weg te vluchten uit zijn ongelukkig leven en om zichzelf te bewijzen. Wat ze niet weten en wat niemand hen vertelt, is waar ze zullen terechtkomen, het wordt voor beiden een echte nachtmerrie.

De strijd om te overleven is loodzwaar, Douglas komt zichzelf tegen en besluit om toch maar terug naar huis te gaan, maar doordat hij een hogere positie krijgt, beslist hij dan om verder te gaan en alles te geven wat hij in zijn mars heeft. Ze worden in een woelige strijd gegooid, waar de  ware vriendschap tussen  Lachlan en Douglas  en de andere vrienden in gedrang komt.

Dit boek heeft mij oprecht aangegrepen. Hoewel het fictie is, komen er veel waargebeurde en verschrikkelijke gebeurtenissen in voor. Het is zo indringend geschreven dat je direct mee in het verhaal zit. Dat verhaal gaat ook over de innerlijke strijd en het omgaan met verlies en de drang om te presteren.

Het boek is ook heel geschikt voor wie niet zo graag lange tijd na elkaar leest. De korte hoofdstukken maken het gemakkelijk om de draad weer op nemen als je even gestopt bent met lezen.

Een echte aanrader, zeker ook voor elke schoolbibliotheek, om de ‘Grote Oorlog’ nooit te vergeten.

 

Magela Thielemans

 

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur