Zo vrij als een vogel

Onze recensie

December is een meisje van 12 jaar dat door haar moeder is achtergelaten en al in verschillende pleeggezinnen heeft gewoond, maar nergens een thuisgevoel heeft gehad. Zelf vindt ze dit niet zo erg want ze denkt dat ze ooit zal kunnen vliegen als een vogel, op haar rug heeft ze een litteken en daar zullen  volgens haar ooit vleugels uit groeien, en deze overtuiging bepaalt haar leven. Om te leren vliegen onderneemt ze pogingen om uit een boom te springen, maar die mislukken uiteraard keer op keer.

December komt terecht bij Eleanor, een vrouw die alleen woont en zich bezighoudt met het verzorgen van vogels. Ze weet ook ze hoe je wilde vogels kan opvangen om ze daarna weer vrij te laten. Ze denkt zo stilletjes het vertrouwen van December te winnen. Zal December hier misschien een nieuwe thuis vinden?

December moet ook naar een nieuwe school, waar het ook niet zo gemakkelijk verloopt. Ondanks de pesterijen weet ze zich hier ook te redden. Cheryl Lynn is transmeisje (zonder dat daar nadruk wordt op gelegd) en ook zij wordt op school gepest. De twee sluiten vriendschap en besluiten de pesterijen te laten voor wat ze zijn. Kan deze vriendschap December helpen om haar weg te vinden in het leven?

Zo vrij als een vogel is een pakkend verhaal over pleegkinderen, hoe moeilijk ze het soms hebben om zich aan te passen. Ze hebben dan ook een hele rugzak mee die ze soms nog moeten verwerken. Het is een prachtig verhaal, een aanrader om in de jeugdzorg samen te lezen, met kinderen in een gelijkaardige situatie, maar ook voor alle jonge en oudere lezers die even willen meeleven met jongeren in moeilijke situaties. Het boek nodigt zeker uit om samen een gesprek aan te gaan. Het raakte mij, ook emotioneel. In dit verhaal voelde ik zelf de pijn die December met zich mee droeg.

Het boek vraagt wel enige leeservaring, in het begin moet je even nadenken over de tekst, maar hoe verder je komt, hoe meer je echt in het verhaal mee kunt gaan.           En de leeservaring die je dan opdoet, is meer dan de moeite waard.

Magela Thielemans

 

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur