Zie jij wat ik zie?

Onze recensie

Het werkschuurtje van opa ligt vol met allerlei nuttige voorwerpen, gereedschap dat hij gebruikt bij het klussen. Maar zijn dit allemaal wel gewoon maar levenloze gebruiksvoorwerpen? Als je een beetje beter kijkt…. gebeurt er iets bijzonders. en veranderen ze plots in allerlei grappige diertjes en poppetjes! Plamuurmesjes worden vrolijke vissen, een tang wordt een cowboy met lange kromme benen, een verfborstel wordt een gezichtje met een weelderige kuif.

Op de rechterpagina’s van dit prentenboek staat telkens een gewoon stuk gereedschap. Wanneer je die pagina omslaat, is het gereedschap getransformeerd in een ingebeeld figuurtje dat je ervan zou kunnen maken. Die aanpak geeft een frisse, vernieuwende kijk op oud gereedschap. Voorwerpen die op het eerste gezicht heel herkenbaar zijn als werktuigen, waarvan het duidelijk is waartoe ze dienen en waarvoor ze al decennialang gebruikt worden, veranderen dankzij de fantasie van de auteur/illustrator in originele wezentjes.

Dit bijzondere boek leert dat je steeds  verder moet kijken, voorbij het evidente, voorbij het gewone, vertrouwde voorwerp; dat fantasie geen grenzen kent en de wereld op een speelse manier laat beleven. Het zet kinderen aan tot creatief denken, tot het onbegrensd  gebruik van hun fantasie. Het laat hen ondervinden hoe plezierig dit kan zijn. En uiteraard kan dit spel verdergezet worden met allerlei andere voorwerpen die ze in hun eigen omgeving vinden.

Enkel op de eerste drie pagina’s staat een beetje tekst, verder spreken de prenten voor zichzelf. Dit is perfect zo: op die manier worden de fantasie en het creatief denken van de kijkers nergens ingeperkt of geconditioneerd. Enkel en alleen het voorwerp, in zijn puurste vorm, tegen een effen pastelkleurige achtergrond, is het vertrekpunt. Nog een pluspuntje : het boekje heeft een handig formaat (21cm x 21 cm) voor kleine handjes.

Zie jij wat ik zie? is zonder meer een verbluffend verrassend prentenboek, dat de fantasie en het creatief denken van jong en oud triggert en stimuleert.

Myriam Vanderzeypen

 

 

 

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur