Zeemeermeisje

Onze recensie

Het is voor Miki (bijna 13) even wennen in Amsterdam. Samen met haar vader betrekt ze voor de vakantie zijn oude appartement, midden in de binnenstad. Wat het allemaal niet makkelijker maakt, is dat de moeder van Miki op het punt staat om alleen op reis te gaan. Haar vriendinnen zijn op ponykamp, ze heeft ruzie met haar jeugdvriendje en het regent ook nog. Haar vader lijkt zijn jeugd weer te herleven, hij is regelmatig in de kroeg of met een kater in bed te vinden. Daardoor is Miki vaak alleen. En dan hoort ze ook nog gescharrel boven haar hoofd! Als ze de moed vindt om toch maar te gaan kijken wat dat lawaai boven is, ontdekt ze op het dak van haar nieuwe huis in Amsterdam een oude vrouw. Het is Chris, die daar een tent heeft gebouwd en samen met haar hond Bux een geheim leven leidt. Miki komt uit Dedemsvaart, daar hebben ze geen dames op daken. Ze moet er dus even aan wennen. Zij die niets van dieren moet hebben, sluit vriendschap met Bux en Chris wordt als een oma voor haar. Een wederzijdse warme band ontstaat, oude verhalen worden gedeeld en nieuwe bijzondere worden gemaakt. Zo ontdekt ze dat Chris haar nodig heeft. Dat is voor het eerst, Miki is nog nooit nodig geweest.

Alles verandert als Miki, Chris en Bux op een boot stappen en als zeevrouw, zeehond en zeemeermeisje op weg naar Schotland trekken. Miki heeft zich nog nooit zo, van top tot teen, gelukkig gevoeld. Intussen worstelt Chris met liefdesverdriet, want na 40 jaar heeft ze nog altijd spijt van haar gedrag tegenover haar ex- man en wil ze hem een bezoek brengen. Miki volgt haar, een heel avontuur dat haar zelf wegvoert van haar vader, op weg naar de vrijheid.

Jowi Schmitz schreef met Zeemeermeisje een boek over een wereld waarin de dingen niet zwart-wit zijn, maar veelkleurig. Of ‘modderig’, zoals Miki het liever noemt. Als je eenmaal in dit ‘modderbad’ wegduikt, kom je er niet meer uit voor je het verhaal uitgelezen hebt. De korte hoofdstukken en de vlotte schrijfstijl zorgen voor vaart in het verhaal en voor je het weet is Miki ineens onderweg naar Schotland. Dit verhaal vertelt op een toegankelijke manier over mensen en hun beslommeringen. Over grenzen, durven en overwinnen, ontdekken van verlangens en ervaren wat vriendschap is.

Magela Thielemans

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur