Zebra Blos

  • Auteur:
  • Illustrator: Seppe Van den Berghe
  • Aantal pagina's: 36
  • De Eenhoorn
  • 2019

Onze recensie

Een kudde zebra’s dendert over de dorre vlakte. Blos, één de van de zebra’s, kan moeilijk volgen omdat ze zich niet goed voelt, haar buik doet heel veel pijn en bovendien heeft ze een bult op haar hoofd. Blos wil dit niet aan het anderen laten merken en probeert de kudde te volgen. Ze is bang om alleen achter te blijven en rent zich de ziel uit het lijf. De anderen besluiten om door te rennen en haar achter te laten, bang als ze zijn voor de naderende leeuw. Maar dan komt net op tijd Flits de regenboog vogel en door samen te werken verjagen ze de leeuw en geraken ze terug bij de kudde. Daar kan Blos op zijn beurt de kudde en blijkt hoe ze uiteindelijk samen het sterkst staan.

De Zebra is internationaal het symbool van Net-Kanker. Dit gevoelig verhaal laat zien hoe vlug je niet meer bij een groep hoort door ziek en zwak te zijn, maar dan toch nog de kracht hebt om terug te vechten en door te gaan. Het woord ‘kanker’ valt nergens, maar als je eenmaal weer dat het verhaal ook hierover gaat, wordt het alleen maar sterker. Geleyn schrijft met de passende woorden dat je niemand in de steek moet laten in moeilijke tijden. Dat doet hij zonder omhaal, zodat je vanaf het begin in het verhaal zit.

De prenten van Seppe Van den Berghe zijn eenvoudig maar vol gevoel. Zijn kleurenkeuze helpt je om je in te leven in de sfeer van het verhaal.

Dit boek kan zonder twijfel kinderen helpen die in deze situatie zitten of iemand kennen die moet omgaan met een ziekte. Een echte aanrader met een heel bijzondere boodschap.

Magela Thielemans

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur