word wakker walter

Word wakker, Walter

Onze recensie

Walter valt altijd en overal in slaap: midden in het verkeer, in het zwembad, in het reuzenrad en zelfs op zijn eigen verjaardagsfeestje. Dat is natuurlijk vervelend, maar zorgwekkend wordt het als hij niet meer wakker wordt. Mama en papa schuimen de wereld van dokters en charlatans af. Ze nemen ook hun toevlucht tot bloedstollende of simpelweg luidruchtige evenementen, maar niets helpt, totdat dat ene kleine hondje op het toneel verschijnt.

‘Een prettig gestoord prentenboek over slapen.’ Dat vindt de uitgever ervan en dat is zeker waar. Het verhaal is origineel. (Vooral als ik bedenk dat mijn zoontje er alles voor zou geven om maar niet te moeten slapen. Spelen is toch zooo leuk.)

De illustrator schept een bijzondere atmosfeer. Alles is gebed in een retrostijl à la Jip en Janneke. De figuren bestaan uit rudimentaire vormen, die hier en daar doorspekt zijn met grappige details. De personages hebben geen duidelijke gelaatstrekken; alleen hun ogen zijn beter uitgewerkt. Gaudesabois speelt met primaire kleuren en met de verhoudingen tussen licht en schaduw. Dat schept een dynamisch kader dat afsteekt tegen de slapende Walter.

Met ‘prettig gestoord’ is de kous nog lang niet af. Word wakker, Walter is ook het verhaal van ouders die het te druk hebben om met hun kind te spelen. Mama en papa zitten gekluisterd aan de GSM of de PC en al de andere mensen in de prenten zijn ofwel oud ofwel druk bezig met andere dingen. Niet verwonderlijk dat Walter, hoewel hij verdrinkt in het speelgoed, zich verveelt en uit verveling dan maar in slaap valt.

Interessant is ook dat de oplossing voor Walters schoonslapersdutje, het hondje niet uit een ‘volwassen’ hoek komt, maar plots bij hem op schoot zit. Misschien vinden sommige lezers deze deus-ex-machina wat bij de haren getrokken. Ik echter niet. Dit hondje is immers geen vreemde. Hij duikt regelmatig op. Je moet gewoon goed kijken. Dan zal je zien dat zijn vrouwtje altijd selfies maakt en dat dit hondje geduldig wacht. Twee verveelde zielen die elkaar vinden, zou ik dus zeggen.

Word wakker, Walter is een leuk boek over slapen en zoveel meer met een lesje voor ouders en kinderen

Elke Beckers

 

Meer weten

De Belgische illustrator Pieter Gaudesaboos werkte al vaker samen met de Ierse auteur Lorraine Francis. Zo is er de reeks over ‘Mannetje Koek’.

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur