Wil je mijn kamer zien?

Onze recensie

Een meisje toont met trots haar huis aan de lezer. Dat huis heeft achttien kamers  en er woont een bonte mengeling van mensen. Er is Yasmine de Marokkaanse keukenprinses, de Surinaamse familie die van feesten houdt, de puberbroer die zijn kamer uitriep tot ‘streng verboden terrein’ en op zolder logeren de ontslagen circusacrobaten in afwachting van een nieuwe job in een ander circus. Kortom, iedereen is er welkom.

‘Wil je mijn kamer zien?’ is divers op vele vlakken. We maken kennis met andere culturen, met verschillende leeftijden, met een dakloze en met ontslagen acrobaten. Ook de tekst is divers: enkele pagina’s zijn op rijm en naast de verhalen krijgt de lezer een recept voor een Marokkaanse vega tajine of de tekst van een Surinaams lied.

Het boek bevat een aantal grappige situaties. Opa wil niet naar een rusthuis, maar verlangt wel naar een ‘Laat-me-met-rust-huis’, de spin klaagt niet over poepgeur maar wel over de chemische ‘lekkere geurtjes’ in de WC, de witte was op het balkon werd helemaal roze doordat een rode washand stiekem mee in de wasmand kroop,  in de badkamer logeert een walrus die niet kan zwemmen.
Een leuk extraatje is de kamer in het huis die de lezer helemaal zelf mag inrichten. Dat kan met een tekening en eventueel een bijhorend verhaal. Er is zelfs rekening gehouden met de boeken die in een bibliotheek terecht zullen komen. Aan die lezers wordt gevraagd om de tekening en de tekst op een afzonderlijk blad in het boek te stoppen zodat een volgende lezer hiervan kan genieten.

Door de afwisseling van verhalende tekst en tekst op rijm verveelt dit boek niet. Bij elke volgende bladzijde was ik benieuwd naar wat ik zou aantreffen. Doordat elke kamer een eigen dubbele bladzijde kreeg, kan je dit boek gebruiken om als vervolgverhaal voor te lezen.

De kamers zijn netjes uitgetekend in zachte waterverfkleuren. De tekeningen bevatten leuke details die uitnodigen om van naderbij te kijken. Op de schutbladen staat een plattegrond van het huis.
Dit is een leuk divers boekje om voor te lezen aan kinderen vanaf 6 jaar of om zelf te lezen vanaf 8 jaar.

Lut Vanderaspoilden

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur