Water is voor vissen

Onze recensie

“Water is voor vissen!” zegt zeeman Nelis wanneer Kaat hem vraagt of hij kan zwemmen. Kaat woont op een vissersboot. Zes stoere, lieve zeemannen waken over haar. Kaat wil leren zwemmen. Schoorvoetend willen de zeemannen haar wel les geven, maar de lessen gaan eindeloos door zonder één druppel water. Kaat krijgt argwaan. Willen de mannen haar wel leren zwemmen?

Het  hoofdpersonage in dit boek is een stoer meisje dat heel goed weet wat ze wil en dapper maar hardnekkig haar doel tracht te bereiken. Kaat zal hierdoor vele jonge lezers kunnen inspireren. Het verhaal zelf is spannend. De lezer supportert mee met Kaat. Samen met haar wacht je ongeduldig op het ogenblik waarop ze eindelijk in het water mag, maar op elke nieuwe bladzijde volgt er weer een nieuwe les. Je voelt de frustratie van Kaat en de spanning loopt op, totdat je begrijpt waarom de zeemannen hun lessen zo rekken. De ontknoping is heerlijk hartverwarmend.

De bladspiegel is mooi uitgewerkt voor jonge lezers. Korte paragrafen tekst met veel witruimte worden vergezeld van grote, humoristische tekeningen. Het zorgt ervoor dat de lezertjes niet ontmoedigd worden door te grote stukken aaneengesloten tekst. De tekeningen zijn sober uitgewerkt in zwart – wit, met rood en lichtblauw als ondersteunende kleuren. Met enkele pennentrekken weet de auteur/illustrator elke zeeman een heel eigen gezichtsuitdrukking te geven. Bewonderenswaardig vind ik hoe je de emoties van die sober getekende gezichten kan aflezen.

Jonge lezers zullen dit sobere, maar mooie boekje met plezier in hun hart sluiten. Voor wie nog niet goed kan lezen, leent  het boek zich perfect om voor te lezen.

Lut Vanderaspoilden

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur