Wat zegt de kleine krokodil op de crèche?

Onze recensie

De meeste peuterboekjes zijn functioneel, ze helpen om op het potje te gaan, om te leren delen of zoals hier, om de stap te zetten naar de crèche. Dat dit kartonboekje dat doet met fijne humor en leuke klanknabootsingen maakt het tot een topper.

Op de eerste prent ligt kleine krokodil te slapen in zijn box, wat meteen een fijne mix van humor en vertedering oplevert: door de spijlen zou het dier ook in een kooi kunnen liggen, ware het niet van de kleurrijke mobiel en de knuffels. De slaaphouding van de kleine krokodil maakt het dier meteen sympathiek. De volgende rij prenten beeldt heel herkenbaar het ochtendritueel uit, met klanken als rode draad, van ‘de kietel doet hihi’ tot ‘het ontbijt gaat van hap hap’. Die klanknabootsingen zorgen het hele boek door voor gegarandeerd voorleesplezier.

Eenmaal de deur uit veranderen de houding en de mimiek van kleine krokodil. Het is aan de kijker om uit te maken hoe die zich voelt tijdens de rit en bij het binnengaan van de créche. Net voor het afscheid van mama krijgt de kleine luisteraar een vraag voorgeschoteld: ‘En wat zegt de kleine krokodil?’ Die vraag wordt herhaald op het einde, wat twee keer voor een fijne spanning zorgt: de luisteraar kan immers zelf aanvullen. De dag in de crèche vliegt voorbij met het draaien van de pagina’s, met voorlezen, musiceren, eten, slapen en bellen blazen. Op het eind wacht nog een extra rijmpje: ‘De bellen doen … / plop// De deur doet/ klop klop.’ Het klinkende antwoord op de slotvraag is heerlijk.

De kans is heel groot dat Wat zegt de kleine krokodil op de créche? het lievelingsboekje van je peuter wordt.

Jan Van Coillie

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur