Wat is kunst?

Onze recensie

‘Wat is kunst?’ Het antwoord op die vraag moet een meisje weten voor school. De schrijver geeft meteen een verrassend antwoord: ‘Kunst is alles wat je doet om niet dood te gaan van verveling.’ Als het meisje daar niet tevreden mee is, doet de schrijver een beroep op haar verbeelding: ‘Stel je een zee voor’ en ‘stel je nu een eiland voor’. Voor ze het goed en wel beseft, bevindt het meisje zich op een verlaten eiland en kan ze er niet meer weg voor ze met de schrijver een afdoend antwoord gevonden heeft. Intussen wordt ze door die schrijver voortdurend uitgedaagd om na te denken én krijgt ze een wervelende rondleiding door de kunst, van Botticelli tot Christo en van Van Gogh tot Mondriaan. Van Lieshouts museum op papier bevat bovendien kunstwerken van heel divers pluimage, niet alleen schilderijen en beeldhouwwerken, maar ook foto’s, tapijten en maskers.

Maar wat zijn gidsbeurt echt bijzonder maakt, zijn de fantastische verhalen en anekdotes die hij bij de kunstwerken vertelt. Hierdoor komen ze pas echt tot leven. Bij ‘Het slavenschip’ van William Turner krijg je een aanklacht tegen de slavenhandel, bij de straatkunst van Banksy een pittige anekdote over zijn tekening ‘Liefde in de prullenbak.’ Tussendoor heeft hij het ook nog over kunst en kitsch, kunst en sport, kennis en kunst, allerlei technieken van etsen tot houtsneden en stijlen van popart tot pointillisme. Alle verhalen worden opgeroepen door iets wat het meisje zegt, waardoor je een even bonte als verrassende verzameling krijgt van ‘rokjes’ over ‘glas’ tot ‘bikini’.

Af en toe schrijft het meisje ook een brief naar huis, die ze verstuurt per flessenpost. Die brieven zijn gekleurd met typische Van Lieshout-humor, zoals in de volgende slotzin: ‘Als de flessenpost te laat komt, omdat ik inmiddels gestorven ben van eenzaamheid en verveling, weet dan dat ik meestal veel van jullie gehouden heb.’ Ook in de verhalen bij de kunstwerken zorgt Van Lieshouts speelse stijl er trouwens voor dat je met plezier blijft lezen.

Voor iedereen die van kunst houdt is dit boek niet te missen. En voor wie (nog) niet van kunst houdt of er weinig vanaf weet: laat je verrassen.

Lieve Lams

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur