Wat is geweld?

Onze recensie

Kinderen stellen hun ouders voortdurend vragen. Soms ligt het antwoord voor de hand. Soms hebben de vragen een meer filosofische inslag. Hoe reageer je hierop? Hoe kan je je kinderen helpen zelf de antwoorden te vinden op de filosofische vragen die ze zich stellen?

De auteur, Oscar Benifier, bracht een reeks boeken uit over filosoferen met kinderen. Hij reikt hierin handvaten aan om met kinderen in dialoog te gaan over een aantal levensvragen.

Dit deel uit de reeks gaat over ‘geweld’. Het boek is opgesteld rond zes hoofdvragen/ onderdelen. ‘Wat maakt je gewelddadig?’, ‘Hoe weet je of je gewelddadig bent?’, ‘Kun je vermijden dat je gewelddadig wordt?’, ‘Mag je iemand slaan?’, ‘Kan geweld ook nuttig zijn?’ en ‘Moet je bang zijn voor anderen?’.
Elke hoofdvraag wordt onderverdeeld in enkele stellingen met een aantal kleine vraagjes waarrond je met je kind in dialoog kan gaan. Op deze manier stippelt de auteur een denkroute uit, die je als ouder of leerkracht met het kind kan volgen. Elk onderdeel wordt afgesloten met een korte synthese van de denkpiste.
De illustrator heeft het boek erg mooi vorm gegeven. De zes hoofdvragen worden uitgebeeld in een tekening die over twee bladzijden loopt. Bij elke stelling hoort een paginagrote tekening, elke vraag krijgt een kleine tekening. Alle tekeningen zijn eenvoudig en vaak grappig. Ze maken het geheel  luchtig en aangenaam om mee te werken.

Lut Vanderaspoilden

Leuke weetjes

De vertaalster, Minke Tromp, is zelf filosofe en bevriend met Oscar Brenifier. Zij is gefascineerd door zijn methoden en werkwijze; Ze heeft een aantal van zijn boeken in het Nederlands vertaald en promoot zijn werk in Nederland.

 

In de reeks ‘Filosofie voor kinderen’ zijn volgende titels ook in het Nederlands te verkrijgen: ‘Wat is geluk?’ ‘Wat is goed, wat is kwaad?’ ‘Wat voel ik?’

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur