Wat is een rivier?

Onze recensie

Een oma en haar kleinkind zitten samen bij de rivier. Oma borduurt een tafellaken, het kleinkind plukt bloemen voor een bloemenkrans. “Oma, wat is een rivier?”  vraagt het kleinkind. Oma vertelt. De rivier is een draad, een reis, een thuis, een naam, een raadsel, …

In dit verhaal gaan grootmoeder en kleinkind samen op een denkbeeldige expeditie met de rivier als leidraad. Ze bezoeken verschillende plaatsen en tijdstippen en rijgen verhalen aan elkaar. Het resultaat is een boek over geschiedenis, aardrijkskunde, geologie, sterrenkunde, biologie, filosofie. De rivier blijft de rode draad op elke pagina.
Dit is geen boek om snel even uit te lezen of voor te lezen. Daarom is het te veelomvattend. Het is eerder een boek om af en toe vast te pakken en een stukje uit te lezen. Naast de tekst staan op de meeste pagina’s ook tekeningen met heel wat details. Je moet de tijd nemen om elke pagina rustig te bekijken. Wat op het eerste zicht een overladen illustratie lijkt, herbergt bij nader inzien een schat aan verhalen, weetjes en informatie. De omslag is heel mooi geïllustreerd. Als je het boek in het licht houdt, zie je de rivier glinsteren.

Dit boek is een poëtische, maar tegelijk ook een wetenschappelijke en geschiedkundige  wandeling langs de oevers van een rivier.

Lut Vanderaspoilden

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur