waarom-huil-je-kleine-uil

Waarom huil je kleine uil?

Onze recensie

Op dag klinkt er in het bos een vreemd geluid. De dieren worden er een beetje bang van. Zou de wolf teruggekomen zijn? De egel gaat op verkenning uit. Hij vindt geen wolf, maar een kleine uil die hartverscheurend huilt. ‘Waarom huil je, kleine uil?’ vraagt de egel bezorgd. ‘Ben je soms uit het nest gevallen?’

Ook de kraai wil de kleine uil troosten. Hij stelt voor om samen te spelen. Maar de kleine uil schudt het hoofd en huilt maar door. Het eekhoorntje brengt de uil een noot, de mol plukt bloemen, maar niets helpt. Kan de oude kever de kleine uil op andere gedachten brengen? ‘Jij verjaagt iedereen met je gejank’, zegt hij boos. Maar de kleine uil houdt niet op. Samen maken de dieren een hangmat. Ze wiegen de kleine uil zachtjes heen en weer maar ook dat brengt geen soelaas. Dan vliegt de kleine uil uit de hangmat en schuilt onder de vleugel van mama. ‘Huil je nu weer?’, vraagt mama uil. ‘Wat is er dan?’. Eindelijk stopt het gehuil. Alle dieren luisteren aandachtig. Ze zijn nieuwsgierig om te horen wat er scheelt. ‘Dat ben ik vergeten’, piept de kleine uil zachtjes.

Waarom huil je kleine uil? is een leuk prentenboek. Het bos en de verschillende dieren met hun expressieve snuiten spreken tot de verbeelding. Ook de boodschap is voor veel ouders herkenbaar. Aan het eind van een onbedaarlijke huilbui weet een peuter of kleuter vaak niet meer waarom het huilen begon. Huilende kinderen kunnen helemaal opgaan in hun verdriet, en het moet gezegd soms verdrijft een huilbui het onbenoembare onbehagen. De kettingformule waarbij elk dier de vraag ‘waarom huil je kleine uil?’ herhaalt , zorgt voor een prettig ritme. Jonge kinderen zullen daardoor het verhaal ook vlug herkennen en dat zorgt voor extra leesplezier.

Rita Ghesquiere

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur