Waar mijn vrienden wonen

Onze recensie

Een kleine jongen neemt ons mee op een tocht door de stad waar hij woont, naar school gaat, speelt, zijn vrienden ontmoet, mensen observeert. Hij vertelt ons over het leven in de stad, over zijn vrienden die in diezelfde stad wonen in allerlei verschillende soorten huizen.  Wanneer hij terug thuis komt, hebben zijn vrienden gezorgd voor een leuke verrassing….

Dit prentenboek in groot formaat (24 cm x 33 cm) moet het niet zozeer hebben van de tekst, want die is heel beperkt, maar wel van de grote tekeningen van gebouwen in allerlei vormen en kleuren. Huizen, appartementsgebouwen, kantoorgebouwen, pleinen, daktuinen, serres,… allerlei constructies die je in een grootstad kan vinden.  En daar in, op, naast of rond zien we kleine menselijke figuurtjes, die de stad bevolken en die bezig zijn met wat een mens zoal doet in een stad. De tekeningen zijn eenvoudig en weinig gedetailleerd.

Waar mijn vrienden wonen is dus niet echt een leesboek, wel een kijkboek. Voor kinderen is het vooral leuk om het ik-figuurtje (een kleine jongen met zwarte krullen, rode broek en bruine pull) te zoeken in elke tekening. En om te ontdekken en beschrijven wat de vele mensen in deze stad precies aan het doen zijn. In al zijn eenvoud vertelt de sobere tekst wel een zuivere waarheid: ‘Vrienden hebben geen achternaam: vrienden hebben een adres.’

Myriam Vanderzeypen

 

Weetje

Cláudio Thebas is een Brazilaans schrijver, musicus en clown. Victoria Lópiz studeerde grafische vormgeving en illustratie. Zij ontving voor de illustraties uit dit boek in 2016 de Illustrate Prijs. Met dergelijke boeken uit verschillende culturen en talen (hier het Portugees) wil uitgeverij Tiptoe Print de Nederlandse kinderboekenmarkt verrijken.

 

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur