Waar is winter?

Onze recensie

In een dorp woont het echtpaar Pip en Mika. Ze hebben geen kind, geen hond en geen kat. Op een koude winterochtend heeft het gesneeuwd. Iedereen stormt naar buiten om een sneeuwpop te maken. Pip en Mika maken een sneeuwkind. Plots komt hun sneeuwkind tot leven …

Dit is een verhaal met een dubbele bodem. Het gaat over een sneeuwpop die tot leven komt en allerlei leuke dingen beleeft met de andere kinderen totdat hij terug smelt. Dat verhaal zullen de meeste kinderen begrijpen en onthouden. Maar het gaat ook over een koppel dat tevergeefs verlangt naar een kind en er dan maar zelf eentje fabriceert in de wetenschap dat dit wezentje geen lang leven beschoren zal zijn. En ten slotte gaat het in omzichtige bewoording over het rouwproces bij het verlies van een kind.

De korte zinnen wisselen af met actieve dialoogjes. In slechts enkele zinnen schetst de schrijfster een volledige wereld. Dit maakt het boek ook fijn voor nog niet zo ervaren lezertjes.
Op de bladzijden overheersen vooral de illustraties. Het ouderpaar is telkens herkenbaar afgebeeld in een roze en een gele outfit, die varieert naargelang het seizoen. De typografie is bijzonder. Elke paragraaf is duidelijk herkenbaar door een insprong of een witruimte. Ook dit maakt het lezen makkelijker voor kinderen.

Tekeningen en tekst smelten in Waar is winter? samen tot een sober en poëtisch verhaal met verschillende lagen.

Lut Vanderaspoilden

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur