Vuurspuwen

Onze recensie

Fien is vijftien en wordt in de loop van het verhaal zestien. Haar moeder besluit op een dag te gaan samenwonen met haar vriend Felix en zijn twee kinderen, haar wordt niets gevraagd. Haar vader heeft al twee jaar een nieuw gezin. Ze heeft het moeilijk in haar situatie in twee samengestelde gezinnen. Ze krijgt te maken met stiefzusjes en een stiefbroer en ervaart dat kinderen soms ongelijk worden behandeld. Al die veranderingen maken haar kwaad en opstandig.  Ze wil geen opdrachten van haar stiefvader Felix aannemen. Daarentegen kan ze goed opschieten met de nieuwe vrouw van haar vader. Het wordt dan ook een extra grote dreun wanneer haar vader nog eens gaan scheiden. ‘ “Het is mijn tweede scheiding”, perst Fien eruit. “En ik had er niet bij stil gestaan dat een tweede huwelijk ook stuk kon gaan. Het is gek, maar een tweede scheiding doet dubbel zoveel pijn. Ik maak het nu veel bewuster mee.” ‘

In haar verzet tegen wat haar overkomt, gaat ze de verkeerde kant op: ze gaat blowen, drinken, stelen en spijbelen. Ze kiest de verkeerde vriendinnen en laat haar echte vriendinnen Evie en Nina in de steek. Ze verbreekt haar verkering met Jesse en doet dat vooral omdat ze bang is dat hun latere leven er net zo gaat uitzien als dat van haar eigen ouders.  Ook de circustrainingen laat ze vallen, hoe graag ze ook zou vuurspuwen. Op een dag wordt ze betrapt in een winkel. Na een goed gesprek met de politie en Halt, besluit ze het lot weer in eigen handen te nemen.

Vuurspuwen is een meeslepend boek met een interessant onderwerp. Caja Cazemier brengt een spannend verhaal over de familierelaties in twee samengestelde gezinnen. Een boek dat zeker ook een echte aanrader is voor gescheiden ouders en plusouders. De problemen worden goed uit de doeken gedaan en het verhaal leest heel gemakkelijk. Cazemier schrijft realistische dialogen die realistisch weergeven hoe jongeren maar mee moeten draaien in de situaties van hun ouders. Ik vond dit een duidelijk en verhelderend boek. Ik denk dat hier voor veel tieners steun uit te halen valt. De aantrekkelijke kaft heeft een dubbele betekenis: vuurspuwen is de act waar Fien zo graag aan wil deelnemen, maar refereert ook aan de  giftige woorden die ze naar haar moeder en pluspapa spuwt.

 

Magela Thielemans

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur