Volg je hart … of je hoofd

Onze recensie

Wat doe je als je een beslissing moet nemen? Volg je je ratio of je buikgevoel of misschien best een mengeling van beide? Dit prentenboek legt het dilemma op een heel eenvoudige manier uit aan kinderen.

Hart houdt van vlinders, chocola en vrolijke kleren. Hoofd verkiest lijstjes, veiligheidshekjes en de baas spelen. Telkens als hart een gek voorstel doet en bijvoorbeeld uitzinnig wil dansen, puppy’s wil aaien of met verf wil kliederen, zegt hoofd hardvochtig “nee!”. Hart wordt elke dag een beetje stiller en als hij uiteindelijk ook een ‘nee’ krijgt op zijn vraag om samen trompet te leren spelen, breekt hij in twee. Hoofd triomfeert en het leven wordt saai. Volgt er een happy end?

In dit  boek wordt het dilemma tussen ratio en buikgevoel heel leuk uitgebeeld en bevattelijk gemaakt. Hoofd wordt voorgesteld door een dot hersenen met een grote bril. Het knalrode hart kreeg een vrolijk groen hoedje en dunne armpjes en beentjes. Onze sympathie gaat meteen naar hem uit. In het verhaal is hij bovendien een beetje het kneusje dat gedomineerd wordt door het bazige hoofd. Die weet het immers altijd zo veel beter. Pagina na pagina leven we mee met het onderdrukte hart. De sobere, korte zinnen of zelfs slechts enkele woorden, worden ondersteund door duidelijke tekeningen in vrolijke kleuren. De uitgebeelde situaties zijn eenvoudig en goed te begrijpen en te herkennen door jonge kinderen. Het perfectionistische en faalangstige hoofd slaagt erin zijn wil op te dringen tot groot verdriet van het spontane, levenslustige hart. Gelukkig zegeviert aan het einde van het boek het broodnodige evenwicht tussen ratio en buikgevoel.

Ben je op zoek naar een mooi en duidelijk prentenboek om het dilemma ‘hart of hoofd’ te bespreken met je kind, dan is dit een aanrader.

Lut Vanderaspoilden

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur