Vogel Vliegop

Onze recensie

Vliegop is een grijze, knorrige vogel. Ze jaagt alle andere vogels weg.  Kwebbel wil met haar kletsen, maar ze roept hem toe: “Scheer je weg!”. Snoeper wil samen met haar bessen eten en Fladder stelt voor om samen een eindje vliegen. Toch duldt Vliegop niemand in haar nabijheid. Plots schuift een donkere schaduw over de grond. Daar is Rover! Hij zoekt een lekker brokje. Vliegop is in levensgevaar.  Zullen de andere vogels haar te hulp komen?

Julia Donaldson, bekend door de Grufalo, deed dit keer een beroep op Catherine Rayner om haar verhaal tot leven te brengen. Daar slaagt deze illustratrice wonderwel in. We zien een grijze, knorrige vogel rechtop in een nest. Eén voor één komen kleurige vogeltjes naar hem toe. Plots wordt de achtergrond donker en dreigend. Een enorme, gevaarlijke vogel verschijnt in de donkere lucht. Gelukkig trippelt er een knalgele vogel voorbij, die een kleurige hulplijn organiseert.

Vogel Vliegop gaat over vriendschap en is een mooie illustratie van het gezegde ‘In nood kent men zijn vrienden’. Ondanks het vele mopperen en de onvriendelijkheid van Vliegop, komen de andere vogels haar toch ter hulp. Iedereen heeft vrienden nodig.

We vinden in dit boek de typische stijlkenmerken van Julia Donaldson terug. Het hele boek is op rijm gezet en het zinnetje “Scheer je weg!” wordt steeds herhaald. Bette Westera zorgde opnieuw voor een vlotte Nederlandse vertaling.
Zonder meer een aanrader.

Leuk weetje

Vliegop is een toerako, een grijze vogel met een kuifje. Deze vogel komt voor in Zuid- Afrika. Hij wordt daar de Go-away-bird genoemd omdat zijn roep (goewaa) klinkt als ‘go-away!’

Lut Vanderaspoilden

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur