Vleertje Muis

Onze recensie

Ben je op zoek naar een leuk voorleesboek dat je kleuters kan boeien? Vleertje Muis is er zo eentje. In een inleiding van enkele bladzijden maken we kennis met het hoofdpersonage. Vleertje heeft super-hoor-oren, scherpe tandjes en hij is een vlieg- en fladderkampioen. Zijn lievelingseten zijn muggen en hij poept terwijl hij vliegt. Natuurlijk heeft hij ook een boel vriendjes. Die spelen een belangrijke rol in de drie volgende verhaaltjes.

In ‘Vleertje Muis en de weegschaal’ bakt Vleertje muggenkoekjes en wil enthousiast zichzelf wegen in de weegschaal.  Wanneer ook de vriendjes uil, egel, pad, das, vos en krekel hun gewicht in de weegschaal bijdragen, breekt die. Maar gelukkig zijn dan net de muggenkoekjes klaar! De kapotte weegschaal ontlokt aan Vleertje het commentaar: “Jemig. Vriendschap weegt een boel zeg.” ‘Vleertje Muis en het op-de-kop-ontbijt’ is een interactief verhaal. De muggenspread is bijna op, maar Vleertje en pad willen absoluut nog de laatste restjes uit de bokaal krijgen. Voorlezers en toehoorders moeten hiervoor heel actief aan het werk met het boek. ‘Vleertje Muis en het winterslaap-feestje’ verloopt iets rustiger. Hoewel … Vleertje ziet een winterslaap helemaal niet zitten. Hij heeft nog helemaal geen slaap en heeft schrik  om veel leuks te missen tijdens zijn slaap.

Wat een  heerlijk voorlees-prentenboek is dit. De verhalen zijn boeiend en geven genoeg stof om met de toehoordertjes in dialoog te gaan. De prenten dragen nog een dimensie bij aan het verhaal. De tekeningen lopen telkens over de twee bladzijden en de tekst is herleid tot enkele zinnen. De illustratrice vond een mooi evenwicht tussen details en hoofdzaken. De prenten zijn hierdoor boeiend genoeg om even langer te bekijken zonder dat de toehoorders zich hoeven te verliezen in details. Vleertje Muis springt in elke tekening meteen in het oog met zijn gebloemde vestje en rode halsband.

Vleertje Muis is een vrolijk en interactief voorleesboek voor kleuters. Ik was meteen verkocht. Een leuk extraatje in dit boek is het recept van de muggenkoekjes, die gelukkig ook zonder muggen heerlijk zijn.

Lut Vanderaspoilden

 

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur