Ukkie

Onze recensie

Ukkie wil groot zijn. Ze is de allerkleinste jak van de kudde en dat vindt ze niet fijn. Haar mama zegt dat ze geduld moet hebben, ooit wordt ze groot en krachtig en bovendien: ‘ook klein zijn is prachtig’. Daar heeft de ongeduldige Ukkie geen boodschap aan en ze probeert van alles om snel groot te worden. Ze leest zelfs elke dag drie stapels boeken. Maar dan verandert alles als blijkt dat Ukkie een held kan zijn, precies omdat ze zo klein is. De wending wordt verwoord in onvergetelijke regels:

Dat lukt niet, dacht Ukkie.

Ik ben veel te KLEIN.

Of zou iemand die klein is

ook GROOT kunnen zijn?

De boodschap is even eenvoudig als helder. Dat ze meteen aanslaat komt doordat ze met zoveel speelsheid en warmte wordt verwoord. Dat is voor een groot deel te danken aan de sterke vertaling van Bette Westera, die speelt met klanken en woorden dat het een lieve lust is. De eerste regel neemt je door de herhaling van de ij-klank meteen mee naar de ijzige kou: ‘Op de ijzige top van een grijzige berg’. In het volgende fragment zie en hoor je Ukkie vrolijk klauteren: ‘Scherp waren haar hoefjes en dik was haar vacht,/ vol knussige krulletjes, wollig en zacht./ Ze klauterde klep-klap/ op iedere klip/ en nergens verloren haar/ hoefjes hun grip.’

Ook de illustraties brengen je helemaal in de sfeer, ingekleurd door de ijzige koude en de warmte binnen de kudde jaks. De vele tinten lichtblauw en het wit roepen het sneeuwlandschap krachtig op. Maar het zijn de jaks die de aandacht trekken, met hun grappig vertekende ovalen koppen met mutsen en sjaals én met hun logge, zwaar behaarde lijven. Het contrast tussen de kleine Ukkie en de grote volwassen jaks is zonder meer schattig. Wie aandachtiger kijkt, ontdekt op elke prent een zwart vogeltje, die niet zelden helpt je blik te richten. Ook de afwisseling van close-ups en overzichtsprenten helpt je te focussen, tot op de laatste, schitterende, wervelende prent. Leuk zijn ook de sterrenbeelden in de vorm van jaks.

Je hoeft geen jak te zijn om aan de toppen van je haren te voelen dat Ukkie een echte hit kan worden.

 

Jan Van Coillie

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur