Uitgespeeld

Uitgespeeld

Onze recensie

Dit verhaal speelt zich af in Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog. Levi en Roald zijn beste vrienden. Allebei zijn ze gek op voetbal. Levi is de zoon van joodse ouders; de vader van Roald kiest de kant van de Duitse bezetter. Hij verbiedt zijn zoon om nog met Levi op te trekken, maar Roald laat zijn vriend niet in de steek. Ze blijven samen met de bal oefenen en naar de matchen van hun lievelingsploeg kijken. Maar kan voetbal hun vriendschap in stand houden?

Dat wordt extra moeilijk als Steef een jonge onderduiker in het gezin van Levi terecht komt. Dat moet immers volgens Harald, de tussenpersoon die alles regelt, geheim blijven. Maar is Harald zelf wel betrouwbaar? Op een dag ziet Levi hem in een Duits uniform helpen bij een razzia. Die dag kan de vader van Levi nog net ontkomen. Maar korte tijd nadien worden de ouders van Levi en Steef toch opgepakt. Wie heeft hen verraden?

Levi blijft thuis alleen achter. Roald belooft hem te helpen, Harald is hem echter voor. Hij pikt Levi op en brengt hem naar een boerderij in Weesp. Samen met andere onderduikers helpt Levi Gert en zijn vrouw Greet op het land. Er is nog een jongen van zijn leeftijd in de groep, Sam, die met zijn vader Frank ondergedoken is. Gelukkig houdt hij evenveel van voetbal als Levi. Ze spelen samen op een veldje en als de angst wat weggeëbd is wagen ze zich in het dorp om met de club mee te spelen. De tijd glijdt voorbij. Af en toe worden ze opgeschrikt door Duitsers op zoek naar onderduikers. Meestal lukt het om hen te slim af te zijn. Maar op een dag loopt het goed fout. De onderduikers en hun beschermers worden ingerekend. Als Sam probeert te ontsnappen wordt hij neergeschoten.

Levi en Frank komen in de Stadsschouwburg van Amsterdam terecht, een verzamelplek voor joden die naar kamp Westerbork gebracht worden. Frank zorgt voor Levi als voor een eigen zoon. Dat blijft ook zo in Westerbork. Net voor ze op transport gaat, ontmoet Levi zijn moeder in het kamp. Zo verneemt hij dat zijn vader gefusilleerd werd. Even later duikt Roald weer op. Hij is vastbesloten om zijn vriend te redden. Zal hij daarin slagen of zijn ze uitgespeeld?

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur