Twaalf vrienden en de maan

Onze recensie

“Geef je mooiste gedachte aan de nacht, dan wordt je droom vast fijn en zacht.” Deze spreuk herhalen de ouders van Lilly elke avond bij bedtijd. Vrolijke Lilly houdt van de natuur en van buiten spelen. In haar dromen krijgt ze bezoek van verschillende elementen uit de natuur. De zon komt langs en zet Lilly in het zonnetje. De sneeuw bezorgt haar een sneeuwwitte verjaardag. Donder en bliksem komen herrie maken in haar slaapkamer. De modder komt uithuilen op haar bed en de mist zoekt troost bij haar. Lilly maakt hen terug blij.

Deze verhalenbundel bevat twaalf hoofdstukken met telkens een op zichzelf staand verhaal. De opbouw van elk hoofdstuk is identiek. Lilly beleeft overdag iets waar een element uit de natuur een rol speelt. ’s Avonds wordt ze naar bed gebracht met de spreuk en ’s nachts komt het natuurelement bij haar op bezoek. Het herkenbare stramien geeft een vertrouwd gevoel, ook al zijn de verhalen fantasierijk en wonderlijk. Hoewel de natuur soms schrik kan aanjagen, wordt ze in dit boek onder de vorm van vriendelijke, betrouwbare wezens voorgesteld. De verhalen worden nooit akelig, maar blijven vrolijk en gezellig. Elke nacht in de dromen van Lilly gebeurt er iets vreemds. Nog vreemder is dat er elke morgen in haar bed wel iets van de droom overblijft: enkele klodders modder op haar snoet, een kroontje van bladeren uit de boom, kleine druppeltjes mist op de vensterbank.

Het boek leest gemakkelijk. Korte, beschrijvende zinnetjes wisselen af met vlotte dialogen. In elk verhaal komt ook een gezegde of een spreuk voor. Leuk om even bij stil te staan als je het boek voorleest.

De illustraties van Yule Hermans zijn prachtig. De vrolijke tekeningen in zachte kleuren beslaan meestal een volledige bladzijde of een dubbel blad. Ze dragen ertoe bij dat de verhalen helemaal niet bedreigend overkomen. Het boek is luxueus uitgegeven: een stevige kaft met een linnen rug. Er zit zelfs een leeslint in het boek zodat je makkelijk kan terugvinden waar je gebleven was.

Twaalf vrienden en de maan boek is een fijn hebbeding, prettig om voor te lezen en een kanshebber voor wie een mooi cadeautje zoekt.

Lut Vanderaspoilden

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur