Toosje Tollebrok

Onze recensie

Toosje is een heel gewoon meisje, ze heeft een vader, een moeder, een oudere en een jongere broer. Ze heeft ook een oma en ook een oom. Die wordt Honkel Echtbert genoemd, want hij is een hond. Een hond die op zijn achterpoten loopt, aangekleed wordt door oma en rondzoeft op zijn skateboard. Ooit heeft honkel Echtbert Toosje erg veel pijn gedaan en ze is vast van plan dat niet nog een keer te laten gebeuren. Toosje is een bijzonder meisje. Ze houdt van rijmen en konijnen, maar ook erg veel van haar kat Larrie Moe. Ze zingt ook graag, net als haar zus, en ze denkt na met haar buik. Haar hoofd denkt ook na, maar daarmee komt ze niet echt achter de waarheid. In haar buik voelt ze of iets wat door volwassenen beweerd wordt, wel echt klopt en niet verzonnen is. Samen met haar zus Si beraamt ze een  groots en uitdagend plan. Een fantastisch plan ook dat bestaat uit een storm in een fles, wiebelen met je oren, scheten in een pot augurken en worsten die in een sjaal genaaid worden. Dat naaien gebeurt door grote broer rotkop (Ruben dus). Hoe hij ineens betrokken wordt bij het plan, kan je best zelf lezen in dit grappige en fantasierijke boek.

Toosje Tollebrok is bedoeld voor kinderen vanaf 7 jaar, maar ook volwassenen zullen er ook veel plezier aan beleven. Het is namelijk een heel fijn boek om voor te lezen.  Voor de kinderen is er het spannende verhaal (zal het plan van Toosje wel lukken?) en volwassenen kunnen volop smullen van de humor en de kinderlijke gedachtegang van Toosje.

De illustraties in het boek sluiten haarfijn aan op de tekst. Ze zijn uitgevoerd in overwegend blauwe tinten en zijn kinderlijk, grappig en laten de emoties van de kinderen en volwassenen goed zien.

Magela Thielemans

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur