Tony

Onze recensie

Tony is geen normaal schaap dat de hele dag in de weide staat. Tony is eigengereid, onbeleefd en brutaal. Mensen hoeven hem niet te vertellen wat hij moet doen. De wereld veroveren, dat is zijn levensdoel. Hij heeft hiervoor een goede tactiek. Hij duwt mensen gewoon omver. Zal hij op deze manier zijn doel bereiken?

Achter zijn brutale snoet en zijn onbeleefde manieren schuilt er in Tony een groot hart. Hij is altijd bereid mensen te helpen en is erg trouw in zijn vriendschappen.  Dat is dan ook het thema van dit boek. Op een grappige manier wordt meteen ook de hebberige burgemeester te kijk gezet.  Tony maakt trouwens gehaaid gebruik van die hebberigheid om het leven van alle stadsbewoners wat aangenamer te maken.

De schrijfstijl is aangepast aan kinderen uit de basisschool. Een verteller beschrijft de gebeurtenissen, afgewisseld door veelvuldige dialogen. De beschrijvingen zijn vaak verrassend treffend: “Ze stapten in de lift, die klonk alsof het haar ontzettend zwaar viel om een lift te zijn.” (p.41) “… hield een mannetje hen tegen. Met zijn plukje haar op zijn verdere kale hoofd leek hij op de haan van de kinderboerderij, en net als de haan keek hij alsof hij de belangrijkste taak van de wereld had.” (p.61)

De zwart-wit tekeningen van Marjolein Pottie vormen een meerwaarde voor het boek en zien eruit als een schimmenspel. Heel leuk zijn de versieringen van de beginletter van elk hoofdstuk. Ze alluderen telkens op de inhoud van het hoofdstuk en doen denken aan de rijkelijk versierde initialen uit de Middeleeuwse boekverluchting.

Dit grappige boek zal zeker gesmaakt worden door de doelgroep.

Lut Vanderaspoilden

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur