Tommie en de torenhoge boterham

Onze recensie

 

Een boek over een populair onderwerp als lekker smullen, in de vorm van een stapelverhaal in klinkende bewoordingen en fantasievolle illustraties: dat heeft alles om een succes te worden.

Dit ‘torenhoge’ boek (H 35 cm) is opgebouwd volgens het stapelprincipe van bekende liedjes als ‘De boom staat op de bergen’. Tommie heeft een reuzehonger, hij heeft ‘zin in de grootste, de hoogste boterham ter wereld’. Daar gaat hij dus voor, beginnend met knapperig zevengranenbrood, gevolgd door een grote pot chocopasta en een klein potje mosterd, een doos hagelslag en een zak rozijnen, drie potten frambozenjam, wat smeuïge pindakaas en een lepel zoete honing. ‘Maar ik ben nog lang niet klaar’ zegt Tommie en dat herhaalt hij elke keer als zijn boterham nog een stuk gegroeid is. Hij reikt uiteindelijk hoger dan de keuken, door de badkamer, de slaapkamer en het dak tot bijna twee keer zo hoog als hun huis. Overdreven? Niet voor de (kinderlijke) verbeelding.

De herhalingen maken de tekst extra leuk voor de jonge luisteraars die op de duur de slagzin van Tommie kunnen mee zeggen. Maar ook de vele adjectieven en de klankherhalingen maken het (voor)lezen aangenamer: ‘een vette worst en een paar sneetjes ham, een kom sappige tomaten, krokante blaadjes sla, vijf geraspte wortelen, sardientjes in een schaal …’

Maar het zijn toch vooral de illustraties die de show stelen. Gaudesaboos leeft zich helemaal uit in zijn voorkeur voor retro toestellen: oude televisies, radio’s, koelkasten, telefoons, platenspelers enzovoort. Ze brengen ook grootouders en kleinkinderen bij elkaar: als voorlezende grootouder kun je heel wat herkennen en uitleggen. Al even typerend voor Gaudesaboos zijn de ronde vormen die niet alleen de personages extra gezellig maken (zie de rondborstige mama, contrasterend met de cilindervormige papa in bad), maar ook zorgen voor zwierige verbanden. Ook van de kleuren word je vrolijk én natuurlijk van de talloze details, van sneetjes worst tot snoepjes.

Zonder meer een boek om van te smullen.

Jan Van Coillie

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur