Toen rups een vlinder werd

Onze recensie

Rups wacht op het ogenblik dat ze vlinder zal worden. Ze ontmoet eendagsvlieg, die niet de tijd heeft om mee te blijven wachten. Wanneer rups dan toch tot vlinder ontpopt is, wil ze eendagsvlieg haar mooie vleugels tonen. Ze gaat op zoek en ontmoet onderweg heel wat andere insecten: oorwurmen, kakkerlakken, pissebedden, hommels, processierupsen, mieren, sluipwespen, bromvliegen, lieveheerbeestjes. Onderweg beleeft vlinder heel wat avonturen. Op het einde van de dag, kan eendagsvlieg de mooie vleugels bewonderen.

Bette Westera is een garantie voor poëtische teksten en gedichten. Samen met haar dochter schreef ze een aaneenschakeling van leuke en vaak grappige teksten. Zo vertelt bromvlieg: “Ik zzzit niet zzzo graag … Ik krijg van zzzitten vliegkriebels … En duikeldrang, en zzzoemzin” Gedichten op rijm wisselen af met vlotte dialogen. De nieuwe namen die enkele insecten krijgen, getuigen van de taalcreativiteit van de auteurs.  Oorwurm zal vanaf nu ‘Tuinridder’ heten (want hij heeft een harnas en een stekel) en kakkerlak krijgt de schitterende naam ‘Langgespriete Glimglanzer’.

Het verhaal heeft verschillende lagen. Het hoofdverhaal gaat over de rups die vlinder wordt. Tegenhanger hiervan is de eendagsvlieg. Maar ondertussen worden verschillende andere thema’s opgeroepen: het belang van een positief zelfbeeld, genieten van het hier en nu, vriendschap, samenwerken, afscheid nemen.

De illustraties van Djenné Fila zijn een echte meerwaarde in dit boek. Tekst en illustraties versmelten met elkaar. Soms dansen enkele woorden of zinnen in handschrift door de tekeningen. Elke tekening roept een eigen sfeer op. De mieren zijn naarstig aan het werk op een drukke tekening vol laddertjes, bloemen en zaden en enkele bladzijden later zie je een stille pastelkleurig pagina vol tere paardenbloempluizen. Het verhaal bestrijkt één dag. Naarmate de dag vordert, veranderen ook de tekeningen van kleur en intensiteit. Als de avond valt, wordt de achtergrond steeds donkerder. Gelukkig zorgt vuurvlieg voor licht en voor een rustig einde van het verhaal.

Dit is een boek om vaak vast te nemen en (voor) te lezen. Elke keer zal je er nieuwe laagjes of leuke details in vinden.

 

Lut Vanderaspoilden

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur