Stinkhond. Vrolijk kerstfeest

Onze recensie

Het is kerstavond in de vuilnisbak van Stinkhond en Plattekat. Ondanks de honger en de kou wacht Stinkhond vol ongeduld op de komst van de Kersthond. Misschien brengt die wel een vlooienband en hondenbrokjes met hamsmaak? Plattekat hoopt op een fietspomp om zich weer wat op te pompen, maar liefst nog wil ze dit jaar kerstavond vieren in een huis van baasjes. De twee gaan dus op zoek en komen aan bij de familie Vankerst. Op hun deur hangt een bordje: ”Bij ons is elke dag een kerstdag!” De twee dieren bellen hoopvol aan. Kirsten Vankerst, een klein meisje, doet open en vindt dat de twee afstotelijke dieren als geroepen komen. Ze zal hen inpakken in een vuilniszak en voor haar broertje onder de kerstboom leggen als kerstgeschenk. Stinkhond is dolgelukkig, maar Plattekat voorziet narigheden. Wanneer Kirsten van haar broertje een pop zonder benen krijgt als kerstcadeau, begint er een verrassend avontuur.

Stinkhond en Plattekat zijn de hoofdpersonages van een hele reeks kinderboeken. Stinkhond is een domme, maar een lieve en vooral naïeve hond. Hij ziet enkel het goede in de mensen. Plattekat daarentegen is nuchter en weet wat er te koop is in het leven. Zij toomt zijn enthousiasme op tijd in.

Het avontuur in dit boek speelt zich af in de kerstsfeer. Het verhaal is vrij cliché. De arme dieren, die hopen op een fijne kerst in een warm huis, komen bij onmensen terecht. De volgende dag ontmoeten ze een straatarm meisje, van wie de ouders gehandicapt zijn door het werk bij slechte bazen. Maar eind goed al goed, uiteindelijk krijgt ieder van hen een welverdiend kerstcadeau.

De charme van het boek zit in de tegenstelling tussen de hond en de kat. De hond is ontzettend goedgelovig, maar wordt beteugeld door de kat, die zich dan weer laat meeslepen door het enthousiasme van de hond.  Het lettertype is groot en duidelijk leesbaar voor jonge kinderen. De grote, veelkleurige tekeningen sluiten mooi aan bij de tekst en hebben soms grappige details.

Een leuk boek voor adepten van de Stinkhond-reeks.

Lut Vanderaspoilden

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur