Stinkhond kampioen

Onze recensie

Stinkhond en Plattekat krijgen er nieuwe vriendjes bij: Josette en haar verschrikkelijke  broer Jojo. Hun mama is vertrokken. Hun vader is erg streng en eist altijd de beste prestaties in sport. En toch zou Stinkhond graag bij dit gezinnetje horen. Om de kinderen te helpen, organiseert hij “Jolympische Spelen”, zoals Jojo dat zegt.

Stinkhond en Plattekat beginnen aan een lijstje van proeven: zwemmen in de goot, kapotte tafeltennis, een zussenworp,… Ze selecteren wie mag meedoen.  De atleten komen uit alle wijken en vuilnisbakken… Ze verzamelen in blinkende sportbroekjes en versleten joggingpakken. Plattekat legt uit dat deelnemen belangrijker is dan winnen. Maar daar is de vader het niet mee eens.

Al snel blijkt dat reglementen niet worden nageleefd of niet bestaan. De atleten en de ouders willen hun eigen regels en roepen  de meest onsportieve dingen naar mekaar. En daar komt herrie van… De Spelen lopen dan ook helemaal anders dan verwacht. Geen medaille die naar sardientjes ruikt en  niemand op het deksel van de vuilnisbak als kampioen … Wat gebeurt er dan wel? Iets heel bijzonder…

Stinkhond Kampioen is opnieuw een vlot lezend en rijkelijke geïllustreerd boek uit een leuke reeks. Het grote lettertype zorgt er mee voor dat het  ook voor kinderen die het nog wat moeilijk hebben met lezen behapbaar is.

De schrijver heeft een onbegrensde fantasie en speelt volop met taal. Kinderen kunnen ook allerlei sporttermen leren kennen: organiseren, jury, supporteren. De honden durven al eens grofgebekt zijn: “Maak je niet dik; je bent een nul; ik hak ze allemaal in de pan … Ook de vader spreekt soms krasse taal tegen zijn kinderen .  “Ik laat je niet binnen als je geen medaille bij hebt.” Hij dreigt er zelfs mee de kinderen in de steek te laten. “Opzij, ik ben met mijn kampioen aan het slepen”. En: “Wie wint wordt mijn lievelingetje”. Bij dergelijke uitspraken kun je je toch wel vragen stellen. Vader vindt zelfs de rivaliteit tussen zijn kinderen fantastisch! Dat Stinkhond die  prima vindt, is begrijpelijk, hij is maar een domme hond! Ook de rol van de moeder is zwak uitgewerkt: de kinderen missen haar erg, maar waarom is ze vertrokken?

De humor in het verhaal zullen veel kinderen wel kunnen smaken, maar het is nog maar de vraag of ze de ernstige ondertoon zullen snappen.

Marie-Louise Brouwers

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur