Stilte heeft een eigen stem

Onze recensie

Het verhaal speelt zich grotendeels af in Madrid, in 1957, tijdens Franco’s dictatuur, die 36 jaar duurde (1939-1975). Daniel Matheson (18 jaar) reist met zijn rijke, Amerikaanse familie naar Spanje.  Daar ontdekt hij dat er achter de façade van zon en plezier veel leed verborgen ligt.  Er heerst een klimaat van angst, zwijgen en armoede in een regime dat met ijzeren hand geleid wordt door dictator Franco.  Verschillende verhaallijnen onthullen een groot geheim dat jarenlang verzwegen bleef.

Ruta Sepetys vertelt meesterlijk, in een vlotte stijl. Haar verhaal is tegelijk meeslepend en spannend.  De opbouw vanuit het standpunt van verschillende personages zorgt voor afwisseling, maar zet ook vaart achter de lectuur.  Je wil steeds maar meer weten en verder lezen.  De dialogen zijn bijzonder  levendig en levensecht.  De sfeerscheppingen ook.  Lees even mee hoe de laatste ogenblikken voor het totaal onverwachte neerschieten van stierenvechter Fuga beschreven worden :

“Waarom laat hij de cape niet wervelen?  Waarom staat hij daar als een standbeeld?  De stilte houdt aan.  Rafa durft niets te zeggen, durft wat zich tussen Fuga en de stier afspeelt niet te onderbreken.  Dit is aanwezigheid.  Het moment van volkomen stilte voelt goddelijk  buitenaards.

Beng.

Het geluid

Nee

Nee

Nee.”

Niet te missen voor adolescenten én volwassenen en voor al wie van verhalen met een fascinerende historische achtergrond en familiegeheimen houdt.

Lieve Lams

 

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur