Sneeuwwitje en de zeven dwergen

Onze recensie

Het boek en de bijhorende kijkdoos vertellen het klassieke verhaal van Sneeuwwitje, het prinsesje dat door haar jaloerse stiefmoeder de dood werd ingestuurd. De boze koningin was jaloers omdat haar toverspiegel op een dag vertelde dat niet zij, maar Sneeuwwitje de mooiste van het land was. Woedend stuurde ze een jager met Sneeuwwitje naar het bos waar de wilde dieren haar zouden verscheuren. Maar Sneeuwwitje vond onderdak bij zeven dwergen. Toen de boze koningin dat van haar spiegel vernam, bracht ze een giftige appel naar Sneeuwwitje, zodat ze voor dood neerviel. De treurige dwergen legden haar in een glazen kist. Een prins merkte haar op en vroeg om het beeldschone meisje mee te nemen.

Toen de kist in beweging kwam, schoot het stukje appel uit haar keel en Sneeuwwitje kwam weer tot leven. De boze koningin was intussen ontploft van jaloezie maar Sneeuwwitje en de prins leefden nog lang en gelukkig. Het boek wil jonge kinderen vertrouwd maken met het bekende sprookje. Het verhaal van de kleine prinses krijgt een happy ending en de boze koningin straft zichzelf. Psychoanalytici brengen dit verhaal in verband met de verborgen rivaliteit tussen moeder en dochter. Bij dit boek hoort een kijkdoos. Door een gaatje in de doos kan je het verhaal in acht taferelen volgen. Een cijfer in het boek geeft aan wanneer naar je naar de volgende scene mag draaien.

Voor kinderen die opgroeien met de Ipad en vele uren voor allerlei schermen doorbrengen heeft deze ‘antieke’ kijkdoos misschien iets fascinerends. Boek & kijkdoos zijn een leuk idee voor ouders en grootouders die graag voorlezen en op zoek zijn naar iets bijzonders.

Rita Ghesquiere

 

Meer weten

Humoristische details kleuren de naïeve illustraties van Veronika Kopečková. De dwergjes dragen een nummer op hun muts. Nummer 6 heeft een donkere huid en bij de jongste ontbreekt nog de baard. Kleuren en attributen versterken het contrast tussen de lieve koningin en de boze stiefmoeder. Een dikke traan verbeeldt het verdriet van de jager, de dwergen en de dieren.

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur