Sindbad de zeeman

Onze recensie

Sindbad is een rijke koopman uit Bagdad, die de bijnaam “Sindbad de Zeeman” kreeg. Als jonge man trok hij immers zeven keer op zee de wijde wereld in. De drang om op ontdekkingstocht te gaan was onweerstaanbaar. Tijdens die reizen beleeft hij de meest wonderlijke en spannende avonturen en komt hij terecht in adembenemende en levensgevaarlijke situaties. Hij wordt geconfronteerd met woeste zeestormen en schipbreuken. Hij moet allerlei monsters en angstaanjagende wezens trotseren : gruwelijke zeemonsters, gigantische reuzevogels, reusachtige slangen, enorme mensenetende cyclopen,…. Maar hij ontdekt ook weelderige eilanden, exotische stranden, prachtige paleizen en gastvrije steden, waar hij vriendelijke, hartelijke mensen ontmoet die hem helpen en onderdak bieden.

De zeven reizen van Sindbad de Zeeman staan in de wereldberoemde Sprookjes van duizend-en-één-nacht, oeroude Arabische verhalen, die zich afspeelden rond het jaar achthonderd en die bedoeld waren voor volwassenen. Door de eeuwen heen zijn deze verhalen wereldwijd steeds opnieuw verteld. In dit boek worden de lotgevallen van Sindbad verteld op maat van kinderen. Het resultaat is een spannend, bijwijlen adembenemend avonturenboek.

Sindbad zelf vertelt 7 dagen op rij, elke avond, aan een groepje gasten het relaas van één van zijn avontuurlijke zeereizen. En hij doet dit op een spannende manier, maar ook met hier en daar een verfrissend gevoel voor zelfrelativering. Deze verhalen baden in een Oosterse, exotische sfeer. De gevaren die Sindbad moet trotseren worden zeer plastisch beschreven, op zo’n manier dat de lezer het gevoel krijgt dat hij zich zelf midden in de actie bevindt. Het doorzettingsvermogen van deze zeeman werkt inspirerend.

Bij elk van de zeven hoofdstukken zijn de tekeningen van de hand van een andere illustrator. En het zijn niet de minste in hun vak! Deze aanpak zorgt voor een grote en aangename variatie in stijl, techniek en kleurenpalet.
Een klassieker uit de wereldlitteratuur die op een zeer geslaagde wijze hertaald is voor een nieuwe generatie lezertjes.

Myriam Vanderzeypen

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur