Schuilgaan

Schuilgaan

Onze recensie

Twee gezinnen, twee baby’s, twee drama’s.  Anja is een alleenstaande jonge moeder die het psychologisch moeilijk heeft maar dapper probeert om haar werk als journaliste en gezin met elkaar te verzoenen. Wil ze de buitenwereld bewijzen dat ze het leven alleen aan kan ook als het tegenzit? Helaas het loopt het grondig fout.

Als het noodlot toeslaat kan en wil ze de trieste werkelijkheid niet onder ogen zien. Een overhaaste en roekeloze beslissing doet ook in een ander gezin te tijd stil staan. Waarom liet Nomi de slapende baby even achter in de fietskar toen ze de winkel binnenstapte? Politie, radeloze zoekacties, media-aandacht. Het babyjongetje lijkt van de aardbodem verdwenen. Hoe pijnlijk ook het leven gaat onverstoorbaar verder. Het oudere zusje en hun dagelijks werk als makelaar eisen aandacht.

Hoe lang kan je de waarheid geweld aandoen? Hoe lang kan je schuilgaan in een wereld van leugen en fantasie? Anja sluit zich af van de buitenwereld maar als Evert de vader van haar baby opduikt lijkt het of de donkere wolken langzaam wegdrijven. Brutaal en onverwacht komt de waarheid echter aan het licht wanneer ze een gevierd schrijver interviewt; Bernard Bloemendaal is de opa van het vermiste jongetje.

Opluchting maar ook onzekerheid wanneer Nomi en Mark hun babyjongetje weer in de armen sluiten. Kan je gewoon het blad omdraaien? Hoe heeft hij dit ongewenst avontuur overleefd? Wat is er de voorbije maanden met hem gebeurd?

Aan de andere kant van de stad begint een moeizaam genezingsproces. Is er nog een tweede kans voor de ontredderde jonge vrouw als de storm gaat liggen en ze de ernst van haar wanhoopsdaad onder ogen durft te zien?

Arno Bohlmeijer beschrijft de gebeurtenissen met een zekere afstandelijkheid. Afwisselend volgen we Anja en Evert en het gezin van Nomi en Mark. Op de achtergrond, de recherche, buren en familie, de uitgever en opdrachtgever van Anja. Bernard Bloemendaal is de belangrijkste verbindingsfiguur. Het spel van weten en niet weten creëert spanning, maar de roman zoomt toch vooral in op gevoelens. Een kluwen van schuld, verdriet en verlangen naar troost in het ene gezin; een vreemde mengeling van verdrongen pijn, ontkenning, harmonie en liefheid bij Anja. Sporen van verdriet en verlangen naar tederheid vinden we ook terug bij andere personages zoals Bloemendaal of de moeder van Anja.

Het dubbelverhaal heeft een open einde. In het laatste deel ‘Zonder eindstation’ zien we hoe beide gezinnen de draad weer opnemen en voorzichtig contact zoeken met elkaar. Nomi wil de lege plekken invullen om de ontvoering van haar zoontje een plaats te geven en verder te gaan. Evert steunt Anja voluit bij haar terugkeer in de samenleving. In het besef dat alles anders had kunnen zijn, voelt hij zich mee verantwoordelijk. Pas als ze samen het verleden kunnen verwerken, krijgt de toekomst een kans.

 

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur