Schildpad en ik

Onze recensie

Op de vooravond van zijn vijfde verjaardag is een jongetje op bezoek bij zijn opa, aan wie hij vraagt om nog eens het verhaal van de schildpad te vertellen. Toen zijn opa zelf vijf jaar werd, kreeg die van zíjn opa een schildpadje cadeau, dat per ongeluk was meegereisd over de grote oceaan. Klein en fijn om mee te spelen natuurlijk! Ze deden alles samen, voetballen, wandelingen maken, ze werden echt de beste vrienden en onafscheidelijk. Maar iedereen verwittigde opa dat het schildpadje heel groot én heel oud zou worden. En inderdaad, de schildpad groeide en groeide, tot hij zo groot was dat hij niet meer kon blijven. Opa nam de schildpad mee over de grote oceaan, naar een oom in een land waar de schildpadden, groot en klein, heel gewoon zijn. Ook voor opa voelde alles daar meteen vertrouwd aan. Terwijl de schildpad daar bleef, keerde opa terug naar huis. Maar zijn eenzaamheid was groot, kon hij het wel aan zonder schildpad? Op een dag ontving opa een brief met een zwart randje die zijn hele leven veranderde. Hij keerde terug over de oceaan naar het land van de schildpadden. Daar vond hij niet allen zijn schildpad terug, maar ontmoette hij ook zijn grote liefde, oma dus. Zo kreeg de schildpad een hoofdrol in zijn familiegeschiedenis. En die geschiedenis gaat door, want aan het einde heeft opa een verrassing voor zijn kleinzoon.

Schildpad en ik is een hartverwarmend verhaal over hoe mens en dier intens aan elkaar geëcht kunnen zijn. De tekst en illustraties van Marit Törnqvist zijn zo mooi op elkaar afgestemd, en er is eindeloos veel te zien op de grote, mooie prenten. Zodra je het boek open slaat, kun je meteen prachtige details ontdekken. Die nemen je mee in het verhaal en geven het een extra dimensie.

Het boek is ook heel geschikt als uitgangspunt om met kinderen te praten over vriendschap. Ik ben ervan overtuigd dat wie het boek leest, opa en Schildpad meteen in zijn hart sluit. Ook de verzorgde vormgeving met linnen band en gouden titel maken van Schildpad en ik een echt hebbeding.

 

Magela Thielemans

 

 

 

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur