Scherven in de nacht

Scherven in de nacht

Onze recensie

Het is stil in de woonkamer van Jacob en zijn familie. Het is een stilte voor de storm, ze wachten tot het geweld bij hen losbarst. Het is namelijk de Kristallnacht: huizen, bedrijven en synagogen van de Joden in Duitsland worden vernield en platgebrand. Ook de winkel van Jacob zijn familie is niet gespaard gebleven.

De ouders van Jacob besluiten te vluchten, wat niet zo eenvoudig blijkt. Jacob en zijn vriend David kunnen alleen de grens met Nederland oversteken en komen daar na veel omwegen in vluchtelingenkamp Westerbork terecht. Mieke is een meisje van dezelfde leeftijd als Jacob en ook zij komt in het kamp terecht. Omdat haar vader er de boekhouding doet, wonen zij in een huis en daar komt Jacob in de tuin werken. Hij confronteert haar met dingen die zij nog niet weet over de dreigende oorlog. Jacobs ouders en zusje schepen met vele andere Joden in op een boot naar Cuba, maar het schip wordt nergens toegelaten en keert terug naar Europa. Zal Jacob zijn ouders en zusje terug zien? Op 10 mei 1940 vallen de Duitsers ook Nederland binnen.

Dit boek is een echte aanrader voor kinderen die houden van historische verhalen. De manier waarop alles wordt verteld zorgt voor een duidelijke lijn in het verhaal. Na het lezen van dit boek kunnen er nog wel vragen zijn die je ertoe aanzetten om meer te gaan lezen over de WOII.

Achteraan het boek vind je enkele feiten die je vertellen wat er na de bezetting met de Joden is gebeurd. Ook heeft de auteur een tijdlijn over de gebeurtenissen in de aanloop tot de Tweede Wereldoorlog toegevoegd.

MagelaThielemans

 

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur