roodkapje

Roodkapje

Onze recensie

Sprookjes maken deel uit van de traditionele kinderliteratuur. De laatste decennia verdwenen ze meer naar de achtergrond maar sommige sprookjes zoals Roodkapje blijven gewoon springlevend. Iedere generatie vertelt en tekent het verhaal opnieuw.

Het prentenboek Roodkapje met een tekst van de Efteling en illustraties van Mark Janssen doet dat speels en vrolijk. Het kleine meisje huppelt zingend door het grote bos, ze praat met de bezorgde jager en kijkt verschrikt op als ze de wolf ontmoet. Het huisje van grootmoeder lijkt wel een klein kasteeltje in de stijl van de Efteling, maar de wolf trekt aan het touwtje en raakt gewoon binnen. Als Roodkapje aanklopt is het al donker. De klus is meteen geklaard. De vreselijke wolf slokt haar in een hap op. Gelukkig verschijnt dan de jager. Die redt Roodkapje en grootmoeder en leert de wolf een lesje. Met een buik vol zware stenen strompelt hij op de laatste pagina het verhaal uit.

De illustraties zijn bijzonder sfeervol. Mark Janssen speelt handig met contrasten als groot en klein, licht en donker. Sommige details zoals de flitsende ogen van de wolf, het kronkelend bospad en de zee van bloemen zijn prachtig uitgewerkt. Op een dubbele uitklapbare pagina wordt de gruwelijke scène waar de grote boze wolf het kleine Roodkapje opeet krachtig in beeld gebracht. Even later wordt Roodkapje met een snelle keizersnede opnieuw geboren. Realisme en fantasie gaan in dit boek hand in hand en de prenten leveren een antwoord op alle vragen van nieuwsgierige kleuters. Een fijn voorleesboek voor thuis en op school.

Rita Ghesquiere

 

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur