Roald Dahl woordenboek

Roald Dahl woordenboek

Onze recensie

Het Roald Dahl Woordenboek is een woordenboek, een taalboek en vooral een Dahl-boek. Zoals de titel belooft is het een woordenboek. De woorden zijn netjes alfabetisch geordend en bij elk trefwoord staat een verklaring van de betekenis. Heel bijzonder in dit boek is dat alleen die woorden een plaats krijgen die thuishoren in de verhalen van Roald Dahl.¬†Interessant zijn de ‘buitengebruikelijke’ woorden die Roald Dahl zelf verzonnen heeft zoals flitspoppen, mensbaksels, glissen en klabakken. Die zal je niet vinden in een gewoon woordenboek.

Het Roald Dahl Woordenboek is ook een taalboek. Je steekt veel op over hoe taal precies werkt. Er is informatie over vergelijkingen, metaforen, synoniemen en symbolen en je leert wat er gebeurt als je met taal gaat ‘husselen’. Dan haal je bijvoorbeeld twee woorden of twee uitdrukkingen door elkaar zoals ontzettelijk ( van ontzettend en vreselijk) of liegebrok (van liegebeest en jokkebrok). De GVR doet dat wel vaker. De andere reuzen trouwens ook. Wanneer Vleesslaapeter zegt ‘je laatste pijp uitblazen’ als hij het over doodgaan heeft, haalt hij ‘de pijp uitgaan’ en ‘je laatste adem uitblazen’ door elkaar. Het woord husselen is een buitengebruikelijk woord. Het hoort thuis in de reuzentaal van de GVR. ‘Ik weet precies welke woorden ik wilt zeggen, maar op de een of andere manier raakt zij altijd door elkaar gehusseld (…). Ik spreekt de allervreselijkste husseltaal’, zegt de GVR aan Sofie.¬† Je kan ook spelen met taal door een groepje letters – een achtervoegsel – aan een ander woord te plakken zoals -ig of -lijk. Het woord ‘eigenlijk’ klinkt vertrouwd, maar dwergelijk en fantastelijk zijn echte Dahl-verzinsels, net zoals gezondig en ijzelig.

Het Roald Dahl Woordenboek is ook een echt Dahl-boek. Bij elk woord vind je een verwijzing naar een passage uit een boek van Dahl. Zo weet je waar dat woord thuishoort. Bovendien zitten ook alle personages, vreemde dingen en plekken zoals Loempaland uit Sjakie en de Chocoladefabriek in het boek. Al lezend wandel je opnieuw door de fantastische wereld die deze ‘buitengebruikelijke’ schrijver bedacht heeft.

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur