Rinus

Onze recensie

Ingrid en Dieter Schubert behoren zonder twijfel tot de bekendste Nederlandse illustratoren. Prentenboeken als Er ligt een krokodil onder mijn bed!, Platvoetje, Woeste Willem en Monkie zijn klassiekers.

In Rinus werken ze een van de populairste thema’s van de laatste jaren uit: de band tussen kleinkind en opa. Die opa is hier een logge, gezellige neushoorn, een reuzesterke, wilde neushoorn in de ogen van zijn kleinzoon Rinus. Maar opa is oud en als Rinus met hem wil spelen, vangt die bot. Zodra Rinus beseft dat zijn bijna dove, slapende opa hem niet kan horen, neemt hij de gelegenheid te baat om er wild vandoor te gaan. Hij holt tot bij de wilder dan wilde waterval en dan …

Typerend voor de boeken van Ingrid en Dieter Schubert is de mix van fijne humor en warme emoties. Dat is hier niet anders. De humor steekt vooral in de details in de illustraties. Geniet maar van de hippe bril van opa Neushoorn, de pleister (met krokodil!) op het been van Rinus, zijn neushoornknuffel én regenboogtasje. Heerlijk zijn de ‘taalspelletjes’ in de prenten. Zo masseert de tijger opa met tijgerbalsem, zijn het stekelvarkens die de pedicure doen en wast een wasbeer opa’s poten. De vermenselijkte Rinus krijgt meteen je sympathie als echte kwajongen-neushoorn. Prettig voor kijker en voorlezer is ook de spanning in de illustraties: zo wil je Rinus meteen waarschuwen als je de inkeping ziet in de tak waar hij op staat. En ten slotte trekken ook de expressieve gezichten en houdingen de aandacht. Kijk maar naar de wilde, wakkere opa die zijn kleinzoon gaat redden of de vreugde bij alle dieren als de reddingsactie goed afloopt.

Rinus is weer zo’n heerlijk hartverwarmend prentenboek waar de Schuberts sterk in zijn.

Jan Van Coillie

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur