Retteketet! We gaan nog niet naar bed!

Retteketet! We gaan nog niet naar bed!

Onze recensie

Dat Harmen van Straaten als geen ander dieren op een komische manier kan vermenselijken, staat als een paal boven water. Kijk maar naar het dikke, paarse nijlpaard met zijn brede lach of de leeuw op spillepoten die met zijn verwarde haren een hoge borst op zet. Het tekenplezier spat van de pagina’s en daardoor alleen al maakt dit boek je vrolijk.

De tekst vertelt hoe de dieren, opgestookt door de papegaai, telkens weer iets anders bedenken om nog niet naar bed te hoeven: tikkertje spelen, een kussengevecht houden, in bad gaan, tanden poetsen, naar de wc gaan … Het leukste in het boek is de wisselwerking tussen tekst en illustraties. Op de prenten kun je zien wat je in de tekst kunt voelen: dat de meeste dieren al maar moeër worden. Voor ze een verhaaltje voorgelezen krijgen, moeten ze wel nog zien af te geraken van de opdringerige papegaai. Dat zorgt voor een slot dat doet denken aan wat de bard in de Asterix-strips telkens weer overkomt.

De tekst van dit prentenboek is geschreven op rijm, wat voor extra voorleesplezier zorgt, maar soms ook dat plezier in de weg staat. Af en toe klinkt een zin gekunsteld of flauw door rijmdwang: ‘Ik heb zin in een kussengevecht, zegt Leeuw./ De kussens vliegen rond en weg is het gegeeuw.’ Toch lezen de meeste regels wel vlot weg, waarbij rijm en ritme ze meer vaart geven. Leuk zijn ook de tussenkomsten van de papegaai: doordat hij steeds hetzelfde zegt met een lichte variatie, worden de kinderen uitgenodigd om zelf aan te vullen. Retteketet! We gaan nog niet naar bed! zou best wel eens het favoriete voorleesboek kunnen worden van veel kinderen voor het slapen gaan. Daar kunnen zowel de expressieve tekeningen als de speelse tekst voor zorgen.

Jan Van Coillie

 

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur