Project Barnabus

Onze recensie

Stel je voor. Jij wordt als onaf beschouwd. Mislukt. Imperfect. Dat wordt je ingepeperd, meegegeven, opgeplakt. Je label zorgt ervoor dat je apart moet wonen, afgescheiden van de ‘gewone’ mensen. Het enige wat je kunt is dromen over de andere kant.

Dat is net wat Barnabus doet. Barnabus is een schattige pluchen muis-olifant, die niet aan de norm voldoet. Hij leeft gevat onder een stolp, opgesloten in een kelder, gemarkeerd als ‘mislukt’. Rond hem staan de andere ‘mislukkingen’ gestolpt.

Barnabus wil meer. Hij wil ook op het gras zitten en naar de sterren kijken. Barnabus wil de wereld in. Hij verzamelt zijn moed – “niets is onmogelijk”, trommelt de andere Mislukte Projecten op en gaat op tocht. Om samen uit te breken, vrij te zijn. Het vraagt moed en volharding, inzwemmen tegen de stroom, en durven blijven geloven.

En het lukt! Barnabus en zijn vrienden vinden hun plaats in de echte wereld. Ze zien de bergen en de sterren, groene bomen en zacht gras.

Dit boek laat je stilstaan bij het verschil tussen segregatie en inclusie. Het opent het gesprek over labels. Het geeft moed aan wie gelabeld is om door te zetten en door te breken, tegen de maatschappij in te beuken tot die je ziet voor wat je bent. Waardevol.

De strijd is niet altijd eenvoudig, maar moet gevoerd worden. Daar draagt dit boek zonder enige twijfel aan bij. En niet vergeten: “niets is onmogelijk.”

Eline Zenner

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur