Planeet Omar

Onze recensie

Wat een fijn boek! Mijn zoon van 10 kon er niet genoeg van krijgen en wou het niet wegleggen om te gaan slapen.

Omar is een jongen van om en bij de 10 jaar. Hij is net verhuisd en start op een nieuwe school. Dat vindt hij erg spannend. Het loopt ook niet van een leien dakje, want op school is er een jongen die hem pest en ‘buitenlanders buiten wil’. Voor Omar is het best heftig om hiermee om te gaan. Hij maakt dan ook allerlei avonturen mee die de zaken soms helemaal doen keren.

Omars ouders zijn wetenschappers. Dat geeft een leuke twist aan het boek, want ze doen voortdurend proeven met de kinderen op hun “zondag wetenschapsdag”. Op die manier krijg je dus ook kleine proefjes mee en dat vindt mijn zoon heerlijk.

Omdat Omar moslim is, krijgt de lezer een inkijk in de religieuze gebruiken van zijn familie: de bidmomenten, de verschillende bidhoudingen, het eten, het Suikerfeest, de kledij die ze dragen, halaleten,… Dit gebeurt allemaal op een ongedwongen en natuurlijke manier. Er zijn kleine accidentjes met de kleine broer die kattenkwaad uithaalt tijdens het gebed in de moskee bijvoorbeeld, maar ook lastige voorvallen met onvriendelijke buren. En er gebeuren gelukkig ook  dingen die mensen verbinden…

Ik merkte dat mijn zoon het allerminst vreemd vond dat de hoofdpersoon van allochtone afkomst is en een ander geloof heeft. Hij zit op school met diverse kinderen samen. Wat hem wel nieuwsgierig maakte, waren de nieuwe woorden die te maken hebben met de islam en die hij nu leerde doordat ze uitgelegd werden en in het dagelijkse leven van het leeftijdsgenootje Omar voor komen.

Hier en daar krijg t de lezer wat ‘goede raad’ mee omdat Omar vaak zegt wat zijn ouders hem aanraden te doen in moeilijke situaties, bijvoorbeeld; ‘mijn ouders zeggen me dat ik eerst moet nadenken vooraleer te spreken’. Gelukkig wordt ook deze goede raad op een humoristische en natuurlijke manier verwerkt, waardoor die behapbaar is voor de jonge lezers.

Wat het boek ook fris maakt zijn de vele tekeningen. Vaak worden woorden die nadruk moeten krijgen, in het groot getekend in gekke letters of met een zotte figuur erbij. Dat, samen met de humor in het boek, maakt dat je ervan op aan kunt dat veel jonge lezers dit boek zullen verslinden.

Sarah Auwerx

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur