Papa is een ijsbeer

Onze recensie

Mare houdt erg veel van haar vierjarig broertje, Danko, maar ze vindt hem ook wel een beetje raar. Hij ziet er behoorlijk wijs uit met zijn groene brilletje, hij weet alles van dieren, kijkt naar natuurseries op televisie en in de tram begint hij altijd tegen onbekenden te praten. Maar als Mare het moeilijk heeft omdat ze papa erg mist, is Danko plots het allerliefste broertje die haar komt troosten. Papa is ergens anders gaan wonen en ze zien hem maar eens in de twee weken. En dat is niet zo fijn. Op een dag zegt Danko: “Papa is een ijsbeer”. En hij blijft het voortdurend herhalen, ’s avonds als ze met hun beiden zijn.  Mare begrijpt er niets van, ze wordt er zelfs een beetje gek van. Wat bedoelt Danko hier toch mee?!

Dit prentenboek gaat over de relatie tussen twee jonge kinderen en hun vader, die ze maar om de twee weken een weekend zien. Over hoe deze kinderen, elk op hun eigen manier, omgaan met de scheiding van hun ouders en met de bezoekregeling van hun vader. Het brengt een positief, ontroerend verhaal. Het getuigt van veel inlevingsvermogen van de auteur in het leven en de gevoelens van jonge kinderen. En de kleine, schattige, vroegwijze Danko zal zonder twijfel ieders hart veroveren.

Papa is een ijsbeer is een fijn voorleesboek dat, desgewenst, de aanzet kan geven tot een gesprek over de thema’s scheiding en bezoekregeling. Maar de tekst is ook heel geschikt voor jonge lezertjes vanaf 7 à 8 jaar om zelf te lezen. Een pluspunt: het handige formaat van dit boek is zeer geschikt  voor kinderhandjes. De tekeningen zijn erg mooi en expressief. De basis zijn potloodtekeningen, ingekleurd met aquarel in een zacht en harmonieus kleurenpalet.

Myriam Vanderzeypen

 

Weetje.

Edward VAN DE VENDEL is één van de meest succesrijke Vlaamse auteurs van kinderboeken. Hij won meermaals prestigieuze prijzen in Vlaanderen, Nederland, Duitsland, Frankrijk en Engeland.

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur