Over Zwaan

Over Zwaan (en over ons)?

Onze recensie

Das en Uil zijn goede vrienden. Das is er altijd als Uil hem nodig heeft, ook tijdens de nacht, als Uil zich eenzaam voelt. Uil houdt van Das omdat hij zo gevoelig is. Hij vindt het niet erg als Das zijn verjaardag vergeet. Op een dag heeft Uil slecht nieuws voor Das: Zwaan is er niet meer.

Maar Das houdt niet van slecht nieuws. Het liefst wil hij heel hard weglopen. Als Das hoort wat er gebeurd is, wordt hij boos. Hij roept dat Uil liegt. Daarna wordt hij heel verdrietig. Hij huilt en de bomen huilen mee. ‘Waarom moest Zwaan sterven?’ ‘Waarom moest ze gaan zonder afscheid te nemen?’ , vraagt Das? Dan halen Uil, Das en Eekhoorn herinneringen naar boven.

Zwaan was lief, mooi en grappig . Ze kon goed poetsen bakken, maar moppen vertellen kon ze helemaal niet. De vrienden zullen haar missen. ‘We afscheid nemen van Zwaan’, zegt Eekhoorn. ‘Maar we zijn toch te laat’, antwoordt Das. Voor afscheid is het echter nooit te laat. Zwaan krijgt een mooie houten kist. De dieren leggen er bloemen op en brengen haar naar een plek onder de bomen. Daar zeggen ze een paar hele mooie dingen. Dat is afscheid nemen. En dan gaat het leven weer verder.

Over Zwaan (en over ons) is een heel gevoelig prentenboek over dood, afscheid en verdriet. Dat de personages dieren zijn, maakt dit boek heel geschikt voor jonge kinderen. Het verdriet is voelbaar, maar er zijn ook lichtpuntjes. En we huilen omdat we Zwaan zo missen. En we lachen omdat de zon schijnt. Op de laatste pagina neemt de spelende eekhoorn de anderen dieren mee het bos in. Das kijkt nog even achterom, maar ook voor hem gaat het leven weer door. Dat het verhaal eindigt met een positieve noot is voor jonge kinderen erg belangrijk. Woorden als dood en sterven worden in dit boek niet gebruikt, maar wel weggaan, afscheid…

De voorlezer moet zelf de woorden verzinnen bij de boodschap van Uil die op een grote dubbel pagina weergegeven wordt. Op de prent vliegt zwaan weg uit de wereld de donkere nacht in. De traditionele afscheidsrituelen worden op een eenvoudige manier aangebracht. De afscheidstekst van Das nodigt uit om dieper in te gaan op het thema. Voor Zwaan Waar ben je nu? Hoor je mijn stem? Dat wil ik graag geloven! Nu moet ik verder zonder jou. Kom ik dat ooit te boven? Ik zeg vaarwel, en dat doet pijn, dat mag je best wel weten. Maar wees niet bang, een vriend als jij zal ik echt nooit vergeten. Das Over Zwaan (en over ons)? is een heel goed boek om rond het thema dood en verdriet te werken in de kleuterklas. Rita Ghesquière

Nieuw

Thema's

Leeftijd

Auteur